stadsvy över spanska torreviejaPå Svensk Fastighetsförmedlings kontor i Torrevieja har man sett ett ökat köpintresse bland de svenska kunderna. Foto: Alex Tihonovs/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Svenskarnas intresse för bostadsköp i Spanien har ökat under årets tredje kvartal jämfört med kvartalet innan. Det beräknade prisraset på cirka 20 procent har man ännu inte sett något av, i stället är det nu många fastighetsförmedlare som vittnar om återhämtning på marknaden och starka försäljningssiffror.

Svenskarnas intresse för den spanska bostadsmarknaden ökar mitt i den pågående pandemin. Enligt den spanska myndigheten Registradores var det 510 svenskar som köpte en bostad under årets tredje kvartal, vilket jämfört med kvartalet dessförinnan är en uppgång på hela 32 procent.

Myndigheten vittnar även om att bostadsförsäljningarna har ökat överlag under året, där man under det tredje kvartalet registrerade en ökning på 33 procent jämfört med det första kvartalet. Priserna ökade med 0,8 procent.

Köp genom digitala visningar

Petra Wester, vd för Svensk Fast Utland, medger att det kanske låter som att kämpa i motvind när man etablerar en mäklarverksamhet i Spanien just under krisåret 2020. Men hon menar att de sett ett förvånansvärt stort intresse bland svenska bostadsköpare, och att det är många köp som kunnat genomföras via digitala visningar.

Det förväntade prisraset har uteblivit

I våras cirkulerade flertalet spekulationer om prisras på upp till 20 procent på bostadsmarknaden, men hittills har man inte sett några tecken på att detta skulle ske. Tvärtom. Bostadsmarknaden verkar befinna sig i en återhämtningsfas och på flera orter har försäljningssiffrorna under oktober varit riktigt starka.

Många vill planera inför framtiden

Svensk Fastighetsförmedling har ett av sina kontor i Torrevieja. Här finns franchisetagaren och mäklaren Christoffer Krogh, som precis som Petra Wester menar att man efter en period av viss osäkerhet nu har märkt att köpintresset är på väg tillbaka.

– Jag tror att många efter ett väldigt avvaktande år vill drömma sig bort och planera för tiden som kommer efter nedsättningarna och pandemins omfattande effekter. Vi är försiktigt optimistiska i Spanien där vi nu ser en minskad smittspridning och att utvecklingen går åt rätt håll, säger han i ett pressmeddelande.