man håller röd pil och ett miniatyrhusUnder april fanns det tecken på att bostadspriserna i landets storstäder höll på att mattas av. Men enligt preliminära majsiffror var det bara en tillfällig nedgång. Prisrallyt är igång igen. Foto: Tinnakorn jorruang/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Enligt en analys från Valueguard fanns det i april tecken på viss inbromsning av bostadspriserna i landets storstadsregioner, men så här halvvägs in i maj verkar det som att det bara var ett tillfälligt trendbrott. Nu är priserna nämligen på väg upp igen, och det med råge. Det skriver SvD Näringsliv.

När Valueguard sammanfattar prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden i april framgår det att priserna i storstäderna, framför allt i Storstockholm, förblev mer eller mindre stillastående både för villor och bostadsrätter.

De preliminära siffrorna för den första delen av maj tyder dock på att det bara var ett snabbt övergående trendbrott. Enligt Valueguards halvmånadsindex är priserna i Stockholm på väg upp med 1,6 procent och i Göteborg med 1,2 procent jämfört med utvecklingen under hela april.

Svårt att klara bankernas krav när priserna slår i taket

Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm, menar att bostadspriserna rimligtvis kommer mattas av. Framför allt på landets dyraste marknader där allt fler köpare nu når skuldkvotstaket. Höga priser kräver större bolån, och många köpare får således svårt att uppfylla bankerna krav.

Malmös bostadsmarknad hetast i landet

Malmö har inte inkluderats i de preliminära siffrorna för maj, men enligt lokala mäklare finns det inga tecken på minskat tryck. Valueguard menar på att bostadsmarknaden i Malmö är Sveriges hetaste.

Tittar man på prisutvecklingen från maj 2020 till och med april 2021 har villapriserna i Malmö med omnejd ökat med 27 procent. Det kan jämföras med ökningen i Stockholm och Göteborg som har en årstakt på 23 procent.

Även bostadsrättspriserna har ökat mest i Malmö

Valueguards siffror visar även att utvecklingen för bostadsrättspriserna är störst i Malmö. Under de senaste 12 månaderna har priserna nämligen ökat med 19 procent. I Stockholm ligger motsvarande siffra på 12 procent och i Göteborg på 9 procent.