Ungt par sitter vid en vägg och planerar husköp.Enligt en ny undersökning från Hemnet och Stockholms Handelskammare upplever 8 av 10 unga vuxna att de inte har de ekonomiska möjligheterna för att kunna köpa en egen bostad. Foto: Milles Studio/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Enligt en undersökning genomförd av Stockholms Handelskammare och Hemnet upplever åtta av tio unga vuxna mellan 18 och 29 år att de har svårt att finansiera ett bostadsköp. 30 procent av samtliga svarande uppger att de inte har kunnat flytta till den bostad de önskar eftersom de inte kan få bolån.

Under våren har Hemnet och Stockholms Handelskammare genomfört en undersökning bland besökarna på bostadssajten, där deltagarna har fått svara på vilka erfarenheter de har av att köpa en egen bostad. Undersökningen omfattar totalt 2 400 personer, där alla är över 18 år.

I undersökningen uppger 30 procent av de tillfrågade att de inte har kunnat flytta till den bostad de önskat eftersom de inte uppfyller bankernas bolånekrav. 48 procent upplever att de inte har möjlighet att finansiera ett bostadsköp, och tittar man bara på deltagarna som är mellan 18 och 29 år ligger siffran på hela 82 procent.

”Det måste göras mer för att bostadsmarknaden ska bli tillgänglig för fler”

Staffan Tell, talesperson på Hemnet, menar att det finns många saker på bostadsmarknaden i Sverige som fungerar bra. Till exempel att det är enkelt att söka bostäder till salu och att själva försäljningsprocessen i regel går betydligt snabbare än i andra länder.

Men det finns även delar som måste förbättras.

–  Alla har rätt till tak över huvudet och det är uppenbart att det måste göras mer för att bostadsmarknaden ska bli tillgänglig för fler, säger Staffan Tell i ett pressmeddelande.

40 procent har behövt hjälp att finansiera ett bostadsköp

Av personerna mellan 18 och 29 uppger 40 procent att de har behövt ta hjälp för att kunna betala kontantinsatsen, av föräldrarna eller av andra familjemedlemmar. I samma grupp svarar 22 procent att föräldrar eller någon annan familjemedlem har behövt stå med som låntagare.

Helena Darlöf
Helena Darlöf Ekonomiskribent