liten lägenhet på ett rum med kombinerat matrum och vardagsrumSvårt att sälja ettor och dyra bostadsrätter i Stockholms innerstad. Foto: Andjela Grozdanic/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden har förändrats och andelen ettor som säljs i Stockholm minskar rapporterar SvD Näringsliv. Försäljningen har påverkats mycket av bankernas striktare kreditregler och det skärpta amorteringskravet som infördes förra året.

Under februari månad såldes det endast 124 ettor i Stockholms innerstad vilket är i snitt 27 procent färre än vad som såldes i februari månad under åren 2014 till 2017. Jämför man februari månads försäljning i år mot 2018 är den 45 procent lägre. Fast den jämförelsen är lite missvisande då försäljningen stimulerades av amorteringskravet som infördes 1 mars 2018.

Svårare att sälja dyra bostadsrätter och ettor

Försäljningen av bostadsrätter i Stockholms innerstad påverkas av bankernas tuffare kreditregler och de nya amorteringskraven. Framför allt så påverkas de dyrare objekten och ettorna där det oftast bara bor en inkomsttagare. Samtidigt är de billigaste bostäderna ettor, vilket gör att bostadsmarknaden befinner sig i en mycket speciell situation.

Ojämn bostadsmarknad med stora prisskillnader i olika områden

Ny statistik från Hemnet visar att en del lägenheter går hur bra som helst att sälja medan andra inte ens får ett bud. Statistiskt sett är bostadsmarknaden väldigt ojämn just nu. Men i innerstaden så finns det adresser i Vasastan som är mycket attraktiva och då har inte ”bottenplan, över gården” någon betydelse.
Enligt Joakim Andersson, mäklare på Skandiamäklarna är efterfrågan stor på lägenheter i kvarteren kring Vasaparken och det kommer alltid mycket folk på visningarna även för 1,5 år sedan när priserna föll som mest. Nu hävdar han att priserna har stabiliserats.

Intresset för bostadsrätterna varierar men de flesta blir sålda

SvD följde med Joakim Andersson på en visningskväll i Vasastan. Joakim hinner precis sätta ut visningsskylten för en 1,5:a i närheten av Vasaparken när de första lägenhetsspekulanterna dyker upp och ganska snabbt är det hela tolv sällskap som besöker visningen.
Intresset för lägenheterna varierar kraftigt. Vissa lägenheter drar iväg snabbt i budgivningen medan andra är inne på tredje visningen och inte ens fått ett bud.Trots det är Joakim Andersson optimistisk. Under de senaste åren har han i princip lyckats sälja alla bostäder som han fått in till försäljning. Alla utom en.
Att försäljningen av antalet bostäder mattas av är ett Stockholmsfenomen enligt Hemnet. Ser man till hela riket är det inte så stor skillnad utan endast några få objekt färre som sålts.