Litet vitt hus på mynthögar mot blurrad bakgrund.Det är inte helt lätt att hänga med i svängningarna på bostadsmarknaden. Köpa? Sälja? Hemnets marknadsanalytiker tipsar om vad du kan tänka på. Foto: jaturonoofer/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Situationen på bostadsmarknaden är ett hett ämne just nu. Stigande bolåneräntor och rapporter om allt svagare prisutveckling har gjort både köpare och säljare fundersamma på hur man egentligen ska tänka kring eventuella bostadsaffärer. Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg reder ut begreppen.

Under våren har boräntorna stigit samtidigt som rapporterna om en nedåtgående prisutveckling på bostadsmarknaden har duggat allt tätare. Många undrar vad det egentligen är som händer på marknaden just nu. Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg berättar hur man kan tänka både som köpare och säljare.

Större försiktighet – särskilt bland köpare

Enligt Erik Holmberg har de sett en ökad försiktighet sedan reporäntan höjdes i april. Bankernas och myndigheternas prognoser om lägre bostadspriser och uppåtgående räntor har också påverkat marknaden och gjort att man framför allt som köpare blivit lite mer försiktig.

Något annat de har noterat är den markanta ökningen av nya bostäder till salu, även det en effekt av högre räntor och sjunkande bostadspriser. Men samtidigt som utbudet har ökat har antalet försäljningar minskat, troligtvis på grund av en större försiktighet på marknaden överlag.

Rasar priserna när räntorna höjs?

Erik Holmberg menar att det är den stigande inflationen som får räntorna att öka, och när räntorna ökar blir det dyrare att låna pengar. Och det har generellt sett negativa effekter på bostadspriserna.

Han tillägger dock att de prisnedgångar man ser nu framför allt beror på en oro för högre boendekostnader än själva ränteökningen. Fortsätter räntorna stiga kommer det enligt Holmberg troligtvis leda till minskad betalningsvilja på bostadsmarknaden. Men en motvikt till detta är den sjunkande arbetslösheten, och så länge den är låg finns det inga större risker för plötsliga bostadsprisfall.

Sälj din bostad om du behöver

Erik Holmbergs råd till dig som säljare är att låta dina behov och specifika situation leda vägen, och inte låta prisutvecklingen styra. Det du kan göra är att sätta dig in den lokala marknaden och kontakta en mäklare som har koll på vilka priser du kan förvänta dig

Han menar att det även är en god idé att sälja den befintliga bostaden innan man köper nytt så att man vet vilka ekonomiska förutsättningar som finns.

Köpare ska också utgå från sina behov

Även som köpare ska du låta dina behov styra. Och just nu har köpare bättre förutsättningar på marknaden än för några månader sedan. Både utbudet och konkurrensnivån är på din sida.

Men ta god tid på dig att läsa på om bostadens och föreningens för- och nackdelar så att du kan göra ett så smart köp som möjligt. Just nu är det även viktigt att se över hur olika räntenivåer skulle påverka ekonomin.

Binda boräntan eller ej?

Erik Holmberg menar att det är svårt att ge något rakt svar på huruvida det är bäst att binda räntan eller ej. Det beror helt enkelt på din livssituation och vilka ekonomiska förutsättningar du har.

Enligt Erik Holmberg är det viktigt att förhandla med banken om räntorna då och då, och eftersom många har höjt listräntorna mer än vad reporäntan har ökat finns det troligtvis goda förhandlingsmöjligheter just nu.