Fem myntstaplar som blir större och ett litet grått miniatyrhus på ett bord och grön bakgrundGenom att sänka räntan på dina bolån kan du spara tusentals kronor varje år. Foto: Ton Anupong/Shutterstock.com

Räntor

Bolåneräntan är den enskilt största kostnaden i hushållet hos miljontals svenskar. Många tycker att det verkar krångligt med bolån och vare sig vill eller orkar engagera sig.

Genom att sänka sin bolåneränta kan man spara tusentals kronor varje år. Håll dig uppdaterad när det gäller räntorna. Det finns många bra jämförelsesidor där du snabbt och enkelt kan få en överblick över de flesta bankers snittränta.

Håll koll på marknadsräntorna

Kolla vilken snittränta bankerna har. Det är bra om du kan undersöka snitträntan hos minst fyra eller fem banker för att kunna bilda dig en uppfattning om vilken ränta de kan erbjuda dig. Om du har koll på räntorna på marknaden blir det lättare att förhandla om räntan. Jämför bolåneräntorna hos olika banker. Tänk på att vara förberedd inför ditt möte med banken.

Kontakta flera banker

Börja med att kontakta din nuvarande bank och undersök om de kan erbjuda dig någon ränterabatt. Var tydlig med att du vill sänka din ränta. Det är även bra om du har något du kan referera till som gör att det ser ut som att det finns många andra banker som erbjuder lägre ränta än den ränta du har idag. Våga kontakta mindre aktörer än bara storbankerna. Idag har flera av de mindre bankerna en lägre snittränta än storbankerna.

Visa att du har en stabil ekonomi

Gör en sammanställning av din ekonomi där du tydligt kan visa på vilka intäkter respektive vilka utgifter du har. Det är viktigt att du visar att du har en stabil ekonomi. Ditt sparande är en viktig del och något som banken tittar på när du förhandlar om räntan. Ju mer tillgångar du har desto bättre ränta kan du få.

Genom att flytta hela ekonomin kan du pressa räntan ytterligare

Eftersom banken gärna vill att du låter dem ta hand om hela din ekonomi, bör alla transaktioner som du flyttar till den banken som erbjuder dig bäst villkor gynna förhandlingen av bolånet. Om du kan tänka dig att flytta över hela din ekonomi till en och samma bank kan du förhandla dig till en bra bolåneaffär.

Byt bank om du får ett bra erbjudande

Om du får ett ränteerbjudande som är bättre än ditt befintliga bör du kontakta den bank du har i dag och fråga om de kan matcha erbjudandet du fick från den andra banken. Kan banken göra det så är det bra. Men om de inte kan det bör du byta bank. Genom att sänka räntan kan du spara tusentals kronor varje år.