Par tittar på bostad

Privatekonomi

Trots att kontantinsatslån är ett relativt nytt lånesätt har det blivit väldigt populärt sedan amorteringskravet trädde i kraft. Idag lånar hela 14% av svenskarna till kontantinsatsen, en ökning som många nu anser bör övervakas.

Stigande huspriser ger större lån

En anledning till varför allt fler väljer att låna till kontantinsatsen tros vara de kraftigt stigande bostadspriserna. Eftersom få familjer idag har råd att köpa en bostad kontant, eller ens betala kontantinsatsen så tvingas allt fler söka olika former av kontantinsatslån. Detta behöver inte nödvändigtvis vara något dåligt, men för den som inte är påläst och snabbt behöver söka lånet kan det bli onödigt dyrt. För dig som överväger ett kontantinsatslån gäller det därför att vara väl påläst så att inte du betalar onödigt mycket för samma lån.

Kontantinsatslån ofta dyra

Eftersom att kontantinsatslån är relativt nya så skiljer de olika företagen sig mycket åt. För den som väljer ”fel” lån kan det i slutändan bli en betydligt dyrare affär än tänkt. Även om kontantinsatslån för vissa är nödvändigt finns det mycket pengar att spara på att själv finansiera kontantinsatsen.

Finansiera kontantinsatsen själv

Eftersom att lån till kontantinsatsen tar formen av ett vanligt privatlån har de ofta betydligt högre ränta än bostadslånet. Därför kan det för många vara en god idé att istället spara ihop pengar till en kontantinsats. Även om det rör sig om mycket pengar kan det gå snabbare än man tror om man exempelvis sparar genom att:

  • Minska resekostnader. För många så är resekostnader en stor utgift. Detta gäller såväl kostnaderna till och från jobbet som utlandsresorna. Genom att minska dessa genom att ta bussen och inte åka utomlands lika frekvent kan man snabbt spara stora summor.
  • Laga mer (billigare) mat. Mat har blivit en av våra allra största utgifter. Främst gäller detta de som äter ute ofta, genom att äta hemma kan man spara mycket pengar utan att det egentligen blir tråkigare.
  • Minska boendekostnader. För många av de som ska köpa en bostad är problemet att de redan har dyra hyresbostäder. Försök därför redan innan du köper din bostad att hitta en billigare bostad, besväret betalar snabbt av sig om du sparar tusentals kronor i månaden.

Utöver det gäller det likt när man ansöker om kontantinsatslån att jämföra bostadslån. Genom att göra det kan du inte bara hitta en bank som beviljar ditt lån, utan också hitta den billigaste räntan. Eftersom räntekostnader snabbt blir en stor utgift kan detta göra stor skillnad för din ekonomi.

Redaktionen
Redaktionen Ekonomiskribent