Hand håller i nyckel med en nyckelring av trä i form av ett hus. I bakgrunden syns ett hus.Priset på bostadsrätter har sjunkit i alla storstäder förutom i Malmö. Foto: Simol1407/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Antalet bostadsförsäljningar ökade i januari jämfört med samma månad förra året. Det kan ses som ett tecken på att bostadsmarknaden börjar återhämta sig. Dock sjönk priserna på bostäderna i alla områden utom i Malmö, enligt Svensk Mäklarstatistik. Det skriver Dagens Nyheter.

Bostadspriserna toppade under våren 2022, och sedan dess har de sjunkit. Men prisfallet har ändå varit blygsamt och var som störst under hösten 2022.

Något som har sjunkit desto mer är antalet bostadsförsäljningar. De som har velat sälja har inte accepterat den nya prisnivån, och har då valt att inte flytta trots allt.

Antalet försäljningar har börjat öka

I höstas kunde man dock se att trenden började vända, eftersom antalet villor som såldes ökade. I januari blev det också tydligt att antalet bostadsrättsaffärer är på väg upp.

Det såldes 7 procent fler bostäder i januari 2024 jämfört med januari 2023. Det totala antalet bostäder som såldes var 10 300. Av dessa var 7 400 bostadsrätter, vilket motsvarar en ökning på 6 procent. Antalet villor som såldes i januari var 2 900, vilket var 13 procent fler än föregående år.

Enligt Mäklarsamfundets vd Oskar Öholm har de börjat se fler spekulanter på visningar. De flesta mäklare tror att bostadspriserna kommer vara oförändrade under årets första kvartal.

Bostadspriserna har sjunkit

Antalet bostadsaffärer har alltså ökat, men priserna har däremot sjunkit. Det genomsnittliga priset för en bostadsrätt i Sverige var 0,8 procent billigare i januari i år jämfört med december. En villa kostade i genomsnitt 0,6 procent mindre i januari än i december.

Tittar man lite längre bakåt i tiden har priserna däremot höjts, åtminstone på bostadsrätter. Priset på bostadsrätter har ökat med 1,7 procent jämfört med för 12 månader sedan. Villapriset har däremot sjunkit med 1 procent.

Malmö sticker ut

Priset för bostadsrätter i centrala Stockholm var oförändrat i januari jämfört med december. I Storstockholm sjönk dock priset med 0,8 procent. I centrala Göteborg sjönk priset med 1,4 procent, och i Storgöteborg blev prisfallet hela 2,1 procent.

En region som går emot trenden är Malmö, där bostadsrättspriserna har ökat. I centrala Malmö var ökningen 0,6 procent och i Stormalmö ökade priset med 0,5 procent.