En cyklist för Foodora cyklar i Uppsala.Delivery Hero, som äger matleveransföretaget Foodora, rasar på börsen till följd av att samhället öppnas upp efter pandemin. Andra matleveransföretag är också drabbade. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Ekonomi

När samhällen långsamt öppnas upp igen går det sämre för matleveransföretagen, skriver Di Digital. Delivery Hero, ägare till Foodora, har rasat med över 50 procent på börsen sedan det nya året tog vid.

Tyska Delivery Hero har gått sämre än väntat. Till stor del tror man att det handlar om att samhällen återigen öppnas upp och att matleveransföretag därmed inte blir lika aktuella som under pandemin.

Delivery Hero rasar på börsen

Under pandemin var det lyckosamt att äga aktier i ett matleveransföretag. Men nu när samhällen och Europa återigen öppnar upp förändras läget. När marknaden hade spått att det tyska matleveransföretaget Delivery Hero, som bland annat äger Foodora, skulle ha en bruttoförsäljning på närmare 48 miljarder euro under 2022 är Delivery Hero själva försiktigare.

Trots att intäkterna förväntas öka under 2022 tror Delivery Hero, med Niklas Östberg som medgrundare och vd i spetsen, att man snarare kan räkna med en bruttoförsäljning på mellan 44–45 miljarder euro. I en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg utvecklar Niklas Östberg varför de inte går ut med högre siffror.

– Några tycker att vi guidar lite väl konservativt, men jag tycker det är viktigare att vi levererar högt än att vi guidar högt, säger Niklas Östberg.

Fjärde kvartalet 2021 gick sämre än väntat

En av anledningarna till att Delivery Hero inte lägger sig högre i prognosen handlar om hur företaget gick under fjärde kvartalet år 2021. Förväntningarna på det fjärde kvartalet låg på en bruttoförsäljning på 9,95 miljarder euro. Men i realiteten landade de på en bruttoförsäljning på knappa 9,64 miljarder euro, vilket alltså innebär ett underskott på 0,31 miljarder euro, sett till förväntansbilden.

Nu, sedan årsskiftet, har aktien rasat med 50 procent på Frankfurtbörsen.

Samtidigt är Delivery Hero långt ifrån ensamma med att ha rasat på börsen. Andra matleveransföretag, såsom Deliveroo och Just Eat Takeaway har gått samma öde till mötes.