miniatyrhus bredvid mynthögar på träbordFortsatt stigande bostadspriser kan leda till att allt fler hushåll får svårt att köpa en ny bostad. Foto: minicase/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

När bostadspriserna stiger blir behovet av att låna mer pengar allt större. Om priserna fortsätter att öka i samma höga takt som de gjort under det senaste året, menar storbanken Swedbank att det kan finnas risk för att allt fler måste lägga bostadsdrömmarna på hyllan. Det skriver SvD Näringsliv.

Trots pandemins stora effekter på samhällsekonomin blomstrade bostadsmarknaden mer än någonsin under 2020. Och trenden verkar ha fortsatt nu in på det nya året. Villor och större bostadsrätter med plats för både arbete och familjeliv är hett eftertraktade, vilket tillsammans med fortsatt låga bolåneräntor driver på priserna ytterligare lite till.

Risk för fler grusade bostadsdrömmar

Med dyrare bostäder kommer ett allt större behov av att låna mer pengar. Enligt Swedbanks privatekonom Arturo Arques kan en fortsatt stark prisutveckling innebära att fler påverkas av det utökade amorteringskravet och således ha svårt att finansiera ett bostadsköp.

– Prisuppgångarna börjar komma upp på sådana nivåer att risken är att fler får se sina bostadsdrömmar grusas, säger Arturo Arques till SvD Näringsliv.

Fler än förstagångsköpare och ensamstående som kan få det tufft

Som det ser ut just nu är det framför allt unga förstagångsköpare och ensamstående med barn som har det tufft på den svenska bostadsmarknaden. Men om priserna fortsätter stiga kan även fler grupper få problem att köpa en bostad som matchar hushållets behov.

Extra amortering kan vara faktorn som avgör

Om du som låntagare lånar ett belopp på över 4,5 gånger din bruttoinkomst måste du amortera 1 procent extra. Om belåningsgraden överstiger 70 procent blir amorteringen 3 procent, vilket alltså motsvarar ett par tusen extra. Arturo Arques menar att det kan vara tillräckligt för att man ska lägga bostadsplanerna på hyllan.

Högre boendekostnader i Stockholm

Enligt Swedbanks boindex har svenska hushåll överlag fortfarande goda möjligheter att köpa bostad. Men precis som Arturo Arques påpekar kan det variera rätt kraftigt beroende var i landet man bor. Generellt lägger en bostadsköpare cirka en fjärdedel av sin inkomst på boendet, men om du är ensamstående och bor i Stockholm kan boendekostnaderna uppgå till det dubbla.