utemöbler står på veranda med solen strålande mellan träden i bakgrunden

Bostadsmarknaden

Under året har man sett nya rekordnivåer på många delar av bostadsmarknaden, inte minst när det gäller intresset för fritidshus. Trots att säsongen nu mer eller mindre är över är trycket på fritidshus fortfarande högt. Det skriver SvD Näringsliv.

Pandemin har utan tvekan haft inverkan på bostadsmarknaden. Vi har nya preferenser gällande våra boenden, och man har till exempel sett ett skifte på villa- och bostadsrättsmarknaden där intresset för större bostäder har ökat markant under året. Enligt Hemnets analytiker Erik Holmberg är trycket högt på alla bostadstyper, men fritidshusmarknaden sticker ut som det allra tydligaste exemplet. Trots att säsongen är över är fritidshusintresset fortfarande glödhett.

– Inför den kommande vintersemestern uppmanas man att stanna hemma, och det är oklart hur sommaren 2021 kommer bli avseende möjlighet till resor. Det är sannolikt att det driver den höga efterfrågan på fritidshus, säger han till SvD Näringsliv.

Förra årets försäljningsnivå passerades i oktober

Enligt Hemnets statistik såldes 6 771 fritidshus genom deras bostadsportal förra året. Den siffran passerades redan i mitten av okober i år, och den 22 november låg försäljningssiffran på 7 366.

Men det är som sagt inte bara försäljningen av fritidshus som har nått nya rekordnivåer. Under 2019 såldes totalt 95 748 bostadsrätter genom Hemnet, men den siffran passerades redan den 20 november i år.

Vi sätter större värde på våra hem

Enligt Svensk Fastighetsförmedlings vd Liza Nyberg, är efterfrågan mycket högre än utbudet när det gäller villor och bostadsrätter just nu. Hon vittnar om tuffa budgivningsprocesser, och menar att vi under pandemin har börjat sätta allt större värde på våra bostäder. Eftersom vi spenderar betydligt mer tid hemma är det viktigt att vi trivs och har tillräckligt med plats.

Tuff situation för unga

Unga vuxna har redan innan pandemin haft svårt att få in en fot på bostadsmarknaden, och läget har inte direkt förbättrats. Liza Nyberg menar att det är relativt få, trots en bra lön, som har möjlighet att betala kontantinsatsen, och tycker därför att man ska erbjuda förstagångsköpare andra lösningar. Hennes förslag är ett inträdeslån, där kontantinsatsen är lägre (än ett bostadslån) men ränta och amorteringstakt något högre.