Mobil i fokus med hemnets hemisda på skärmen och hemnets logga i bakgrunden.I maj var lägenhetsutbudet på Hemnet uppe på nya rekordnivåer. Foto: T. Schneider/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Trycket på bostadsmarknaden har minst sagt varit högt under nästan hela pandemin, men när Riksbanken höjde räntan i april noterades en tydlig avmattning. Sjunkande försäljningsvolymer och ett ökat antal publicerade bostäder har fått lägenhetsutbudet att stiga snabbt, och Hemnet vittnar om nya rekordnivåer.

I maj noterade Hemnet en 9-procentig ökning av lägenhetsutbudet jämfört med samma månad förra året. Totalt låg 24 417 lägenheter ute för försäljning, och det är det högsta utbudet på successionsmarknaden för en enskild månad sedan 2013.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker, menar att det rekordstora utbudet helt enkelt beror på sjunkande försäljningsvolymer i kombination med ett ökat antal publicerade lägenheter.

Köparna har blivit mer försiktiga sedan räntehöjningen

Enligt Erik Holmberg har många som haft säljplaner valt att skynda på processen, medan köpsidan verkar ha tagit ett steg tillbaka och blivit mer försiktiga. Trenden har varit tydlig sedan Riksbanken höjde räntan och räntebanan ändrade riktning.

Stort lägenhetsutbud i nästan hela landet

Lägenhetsutbudet är stort i nästan hela landet. I åtta av länen, till exempel Stockholm, Västra Götaland och Gävleborg, var majsiffrorna de högsta som någonsin noterats på Hemnet.

Säljare bör vara beredda på högre konkurrens

Köpare är som sagt mer försiktiga generellt, och Erik Holmberg tillägger att allt fler räknar med sjunkande bostadspriser framöver. För säljare är konkurrensen nu högre, vilket innebär att man bör ha realistiska prisförväntningar för att kunna få bostaden såld.

Erik Holmberg menar att det i de allra flesta fall inte går att räkna med bud på de nivåer vi såg för bara några månader sedan.

Stort utbud även på villamarknaden, men fortfarande lägre än tidigare år

Även på villamarknaden ökar utbudet av bostäder till salu, och siffran är nu den högsta sedan 2019. Men jämför man med tidigare år är utbudet fortfarande relativt lågt.