Trähus på bord med röd uppåtgående pil.Hemnets siffror för maj visar på nya rekordnivåer när det gäller omsättningen på bostadsmarknaden. Foto: Andrii Yalanskyi/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Hemnets majsiffror visar på en kraftig omsättningsökning på bostadsmarknaden. Under förra månaden köpte svenskarna bostäder för totalt 63 miljarder kronor, vilket är den högsta noterade nivån för en enskild månad så långt tillbaka som Hemnets data sträcker sig. 

Rekorden fortsätter hagla på den svenska bostadsmarknaden, och den osäkerhet och tillfälliga nedgång man såg i början av pandemin är som bekant helt bortblåst. Enligt siffror från Hemnet köpte svenskarna bostäder för sammanlagt 63 miljarder bara under maj, vilket är den högsta nivån för en enskild månad som Hemnet har noterat hittills.

Ökning av både priser och antalet försäljningar

Det totala försäljningsantalet ökade med 20 procent i maj 2021 jämfört med samma månad förra året. Genosmsnittspriset för en bostad har ökat med 22 procent och ligger nu på 3,4 miljoner kronor. På ett år har transaktionsvolymen ökat med totalt 47 procent.

Bostäder för 552 miljarder mellan juni 2020 och maj 2021

Under de senaste tolv månaderna, alltså mellan juni 2020 och maj 2021, såldes det bostäder för totalt 552 miljarder kronor. Även det är en ny rekordnivå, och jämför man med tolvmånadersperioden innan är det en ökning på 29 procent.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker, menar att bostadsintresset har varit starkt under pandemin och många är även beredda att betala mer för sitt boende.

– Detta har i sin tur bidragit till kraftigt ökade priser och många transaktioner vilket sammantaget ger den här stora omsättningsökningen på marknaden, konstaterar han i ett pressmeddelande.

Låga räntor och stödåtgärder kan ha påverkat den kraftiga utvecklingen

Enligt Erik Holmberg är de fortsatt låga räntorna förmodligen också en av orsakerna bakom den kraftiga utvecklingen, och även stödåtgärderna som har haft en positiv effekt på Sveriges ekonomi överlag.

Helena Darlöf
Helena Darlöf Ekonomiskribent