Familj med flyttkartonger som flyttar in i ny lägenhet.Enligt nya siffror från Hemnet har priserna på nyproducerade bostäder tagit fart under pandemin. Nivåerna är nu lika höga som under 2017. Foto: Studio Romantic/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Enligt ny statistik från Hemnet har priserna för nyproducerade bostäder börjat stiga under pandemin, efter flera år av dalande siffror. Nu är priserna uppe på samma nivåer som under toppåret 2017, skriver Hemnet i ett pressmeddelande.

Det är mycket som har hänt på bostadsmarknaden under pandemin. Förutom en tillfällig nedgång under våren 2020 har trycket varit högre än någonsin, och bostadspriserna har ökat kraftigt över i princip hela landet. Enligt nya siffror från Hemnet inkluderar den uppåtgående trenden även nyproduktionspriserna, som nu fått fart igen efter att ha legat på relativt låga nivåer i flera år.

Lika höga prisnivåer som 2017

Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, menar att de har sett nedåtgående trend för priset på nyproduktion sedan 2017, men att priserna vände upp i samband med pandemins utbrott. Nu är nivåerna lika höga som under toppåret 2017.

Intresset för nyproducerade bostäder är stort och säljvolymerna höga

Erik Holmberg berättar att de sett ett stort intresse för nyproducerade bostäder, och att säljvolymerna är riktigt höga. Han tror att byggbolagen förmodligen känner av den kraftiga efterfrågan och att de därför har möjlighet att höja priserna.

Osäkert vad som kommer hända på bostadsmarknaden framöver

Restriktionerna börjar lätta och livet kommer förhoppningsvis kunna återgå till det ”normala” igen, men hur kommer det påverka bostadstrycket och priserna? Erik Holmberg konstaterar att det just nu råder viss osäkerhet på bostadsmarknaden eftersom ingen riktigt vet vad som kommer hända framöver. I Stockholm har de till exempel sett att priserna har bromsat in något under den senaste tiden.

–  Lite spekulativt kan man tänka sig att det finns en viss försiktighet hos byggbolagen om vad som kommer att hända med bostadsmarknaden och bostadspriserna när pandemin verkar gå mot sitt slut, säger Erik Holmberg i pressmeddelandet.