Hand som håller i en nyckelknippa med ett miniatyrhus och husnyckel med ett hus i bakgrunden.Hypotek utmanar de traditionella bankerna och öppnar upp för nya bolån med låg ränta. Foto: shisu_ka/Shutterstock.com

Banknyheter

Bolåneutmanaren Hypoteket öppnar upp helt nya tjänster. Från att bara ha erbjudit befintliga bolånetagare att flytta sina lån erbjuder de nu även nya lån vid köp av bostad, skriver Di Digital.

Nu utmanar Fintechbolaget Hypoteket storbankerna genom att erbjuda lån vid köp av bostad. Hypoteket fokuserade tidigare på att locka över kunder som redan hade bolån hos andra banker med ett belåningsvärde på upp till 65 procent. Men nu tar man alltså nästa steg.

Fungerande affärsmodell gör att man vill utveckla tjänsten

Hypoteket har lånat ut cirka sex miljarder kronor sedan de lanserades våren 2018. Men nu väljer man att erbjuda bolån direkt till nya kunder när de köper bostad. Lånet får uppgå till maximalt 65 procent av köpesumman.
Enligt Hypotekets vd, Carl-Johan Nordquist, har man visat att affärsmodellen som Hypoteket använder sig av har fungerat och nu är det rätt tid att addera nya tjänster.

Hypoteket vill vara ett billigare alternativ

Carl-Johan Nordquist och Dag Wardaeus började bygga upp Hypoteket 2013 tillsammans med Schibsted som storägare.
Enligt Carl-Johan Nordquist är bolånemarknaden en stor marknad och storbankernas ställning är fortfarande stark. Men det finns plats även för oss och andra som erbjuder bolån att utmana dem. Hypoteket vill vara ett alternativ som är billigare för den genomsnittliga kunden när det gäller bolån.
”Vi ska hålla klart lägre priser än storbankerna för den genomsnittliga bolånekunden, och det försöker vi uppmärksamma. Kunderna ska förstå att de inte behöver vara kvar hos storbankerna utan att det finns ett mer prisvärt alternativ”, säger han.

Effektiv affärsmodell nyckeln till att kunna erbjuda lägre räntor

Genom en mer effektiv affärsmodell kommer Hypoteket att kunna erbjuda bolån med lägre räntor men med rimlig lönsamhet. Hypoteket vill kunna erbjuda vanliga bolån fast på ett nytt sätt och utan att banken är en dyr mellanhand.
Eftersom låneansökningarna bedöms utifrån samma rutiner som tidigare kommer inte kreditrisken att öka med den nya tjänsten. Enligt Carl-Johan Nordquist görs den en kreditprövning och liknande analys oavsett om du ansöker om ett nytt bolån eller flyttar över ett befintligt bolån.

Enklare låneprocess hos Hypoteket än hos storbankerna

Hypoteks digitala låneprocess skiljer sig från traditionella långivare, vilket man hoppas på ska locka flera kunder. Hypoteks plattform och är helt digital och därför skiljer den sig från hur storbankernas plattform är byggd. Allt sker digitalt och kunderna behöver inte gå på flera möte eller hålla reda på en massa pappersdokument.
Stabelo är Hypoteks största konkurrent och de har lånat ut pengar för lite mer än 10 miljarder kronor. En annan utmanare är Enkla som också håller på att lansera sina erbjudanden för bolån. Men det är ingen konkurrens som Hypoteket räds, säger Carl-Johan Nordquist.