pressbild på robert boije från sbabI januari steg både villa- och bostadsrättspriserna över nästan hela Sverige. Enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije är lågt utbud och större efterfrågan på mer boendeyta två drivande krafter bakom uppgången. Foto: Pressbild/SBAB

Bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden har fått upp farten igen efter den stiltje som rådde under december. Enligt nya mätningar från SBAB och Booli steg både villa- och bostadsrättspriserna i januari. Det rapporterar SvD Näringsliv.

Under hösten drog en ny smittovåg in över landet, med stor arbetslöshet och ekonomiska svårigheter i kölvattnet. Trots detta har bostadsmarknaden blomstrat som aldrig förr, förutom en tillfällig nedgång i december.

Nya mätningar från SBAB och Booli visar att 2021 började riktigt bra, med fortsatt ökande priser på både villor och bostadsrätter över i stort sett hela landet.

En stor prisuppgång sedan våren 2020

Enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije var siffrorna överraskande starka i januari. Han jämför med förra våren, då pandemin precis blivit ett faktum, och konstaterar att bostadspriserna har ökat enormt under året som gått.

I Malmö ökade villapriserna med 6,7 procent i januari, och i Göteborg och Stockholm med 3,5 respektive 2,5 procent. Bostadsrättspriserna ökade mest i Stockholmsområdet med 2,6 procent, i Stormalmö med 1,6 procent och i Storgöteborg med 0,6 procent.

Boendet betyder mer för oss under pandemin

En förklaring till prisuppgången, kanske framför allt när det gäller villorna, menar Robert Boije är att många har börjat leta efter något större. När vi inte kunnat lägga pengarna på så mycket annat har boendet helt enkelt hamnat längre upp på prioriteringslistan.

–  Boendet har blivit viktigare och många efterfrågar mer yta, säger han till SvD Näringsliv.

Utbudet styr prisutvecklingen

En annan förklaring är såklart utbudet, som enligt Robert Boije är väldigt lågt just nu. Och lågt utbud är lika med stigande priser.

Priserna för både villor och bostadsrätter har som sagt ökat i hela landet, men i ett område har SBAB och Booli noterat ett trendbrott. I Södra Sverige gick villapriserna nämligen ner med 0,2 procent i januari.

Helena Darlöf
Helena Darlöf Ekonomiskribent