hus i villaområde med solnedgången i bakgrundenSnittpriset för en villa i Sverige har på 36 månader gått från 3,1 till 3,7 miljoner kronor, vilket motsvarar en ökning på 21 procent. Den största ökningen ser vi i Storstockholm där priserna har gått upp med 26 procent. Foto: Pajor Pawel/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Sedan januari 2018 har villapriserna i landet gått upp rätt ordentligt, och föga förvånande är det framför allt utvecklingen i storstadsregionerna som sticker ut. I Stockholm med omnejd har villapriserna stigit med 26 procent under 36 månader, och köptrycket är på sina ställen så högt att mäklarna har svårt att hinna med. Det skriver SvD Näringsliv.

Det är ingen större nyhet att villamarknaden i Storstockholm är den dyraste i landet, men under de senaste 36 månaderna har snittpriserna nått nya nivåer. Med en ökning på 26 procent mellan januari 2018 och januari 2021 ligger snittpriset i dag på 5,8 miljoner kronor.

Villapriserna har ökat i hela landet

SvD har kartlagt bostadspriserna för både villor och bostadsrätter i landets olika kommuner och jämfört försäljningarna under november 2020 till januari 2021 med försäljningarna under motsvarande period för 36 månader sedan. Och även om bostadsrättspriserna också har ökat, är det helt klart utvecklingen på villamarknaden som sticker ut, och det gäller alltså inte bara i Stockholmsområdet.

I Stormalmö har genomsnittspriset gått från 3,8 till 4,6 miljoner kronor och i Storgöteborg från 4,6 till 5,4 miljoner. Ökningen för hela riket ligger på 21 procent, vilket innebär att priset för en villa har gått från 3,1 till 3,7 miljoner kronor.

En markant stegring under det senaste halvåret

Priserna har under de senaste sex månaderna ökat i allt högre takt. Vårens räntesänkningar sägs vara en förklaring, men även hushållens ekonomiska prioriteringar. När man inte kan konsumera nöjen, resor och restaurangbesök i samma utsträckning som tidigare finns det större möjligheter att lägga pengarna på boendet.

SBAB:s privatekonom Jens Magnusson menar att fortsatt låga räntor och återhämtning i ekonomin talar för att prisutvecklingen kan hålla i sig ett tag.

En prisökning på 30 procent i Nacka

I Stockholmsområdet är det Nacka som står för de största prisökningarna sedan januari 2018. Här har villapriserna gått upp med över 30 procent. SvD Näringsliv har pratat med Carina Norrbom, franchisetagare för Skandiamäklarna i Nacka, som tror att villamarknaden har fått sig en rejäl skjuts av våra nya bostadsbehov som uppstått under pandemin.

– Visningar för 20–60 sällskap har blivit det vanliga för villor i Nacka. Så nu under pandemin är det ofta visning även på lördagar och andra dagar om jag ska hinna med. Det är verkligen säljarnas marknad, sammanfattar hon.