Bostadsmarknaden

Nu är det läge att köpa bostad. Flera mäklare menar att det just nu är köparens marknad. Det är framförallt förstagångsköpare som gynnas av de fallande bopriserna. Men från den 1 mars kan marknaden balanseras så det gäller att inte vänta för länge.

Priserna har sjunkit med tio procent

I dagsläget är det läge att gå in på bostadsmarknaden och lättare att hitta något man gillar menar flera mäklare. Uppskattningsvis har prisfallet på Södermalm varit cirka tio procent sedan mitten av augusti. Kvadratmeterpriset för smålägenheter har sjunkit från 95 000 kronor till 85 000 kronor, i snitt.
– Men spannet är stort. För några månader sedan fanns ettor som gick för 114 000 kronor per kvadratmeter, och de dyraste är nere på 100 000 kronor per kvadratmeter, säger en av Södermalms mer välkända mäklare, Pia-Lotta Svensson, till SvD.

Förstagångsköpare kan dra störst nytta av bostadspriserna

I och med prisfallet är det många av de som köpte sina bostäder för ett par år sedan som bara får pengarna tillbaka. Samtidigt blir det även billigare för dem att köpa nytt, men det är förstagångsköparna som kan dra mest nytta av prisfallet.
– Det är ett gynnsamt läge för förstagångsköparna. Som förstagångsköpare tycker jag att man ska titta på 1960-talsbebyggelsen som kan vara prisvärd. Det är ofta bra läge samt bra planlösningar. Dessutom finns vissa områden som jag tror är prisvärda för att geografin på sikt är på uppgång, som Zinkensdamm, säger Pia-Lotta Svensson.

Mäklarna råder inte köparna att vänta på ytterligare prisfall

Att gå och vänta på att priserna ska falla ännu mer är ingen bra idé. Pia-Lotta ser två potentiella teorier. Den första är att priserna sänks ytterligare något i samband med att det nya amorteringskravet införs. Den andra teorin är att det mesta nu är prissatt, men efter den 1 mars kommer färre vilja sälja då det nya kravet ger en ny inlåsningseffekt. Det skulle ge ett mindre utbud men högre priser.
Även på Svenska mäklarhuset i Älvsjö tror man att det kan straffa sig att vänta på ytterligare prissänkning.
– En del som nu tänker att de ska vänta med att köpa för att de tror att priserna ska sjunka mer i vår, kan sedan sitta och tänka hoppsan, det blev visst inte så. Det har jag sett förr, säger mäklaren Elisabeth Östlund.

Filip Svensson
Filip Svensson Ekonomiskribent