Leende kvinna håller upp nycklar.Bostadsutvecklaren Obos etablerar sig på den svenska bostadsmarknaden och lanserar samtidigt en norsk modell av konceptet "Hyrköp". Foto: fizkes/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Det tuffa läget på bostadsmarknaden ökar behovet av nya boendeformer, och nu lanseras en norsk modell där det räcker med att köpa halva bostadsrätten och hyra den andra halvan. Inom tio år är tanken att man ska kunna köpa hela bostaden. HSB lanserade en variant som riktar sig till unga vuxna i höstas och nu är det även dags för Obos att tillämpa konceptet i ett nytt byggprojekt, skriver SvD Näringsliv.

Bostadsutvecklaren Obos håller just nu på att etablera sig i Sverige och lanserar samtidigt en norsk finansieringsmodell av nya bostadsrätter. Konceptet ”Deleie”, det vill säga Deläga, innebär att det räcker med att köpa halva bostaden och så hyr du den andra av Obos. Tanken är att du inom loppet av tio år ska kunna köpa hela bostaden.

– Vi tror att det finns en stor drivkraft att successivt äga hela bostadsrätten och att de flesta kommer att köpa på kortare tid än tio år, säger Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem, till SvD Näringsliv.

Byggprojekt i Sollentuna först ut

Det första byggprojektet som öppnar upp för det nya norska konceptet är bostadsrätter i Brf Strandvägen i Edsviken, Sollentuna, med säljstart den 16 juni. I höst är det dags för ”Elverkshuset” i Nacka.

Syftet med denna finansieringsmodell är att minska på köparens behov av att ta lån eftersom köpet initialt bara gäller halva lägenheten. Även bolånekostnaden minskar då det extra amorteringskravet tenderar att falla bort.

Bostadsutvecklaren garanterar betalning till föreningen

Enligt riktlinjerna i konceptet ska bostadsutvecklaren, i detta fall Obos, garantera att bostadsföreningen får in både betalningen för själva bostadsrätten men även månadsavgiften. Obos tar i sin tur ut en samägandeavgift från dig som boende, men det är du som har både besittningsrätt och rösträtt i föreningen.

SBAB är Obos samarbetspartner

SBAB är Obos samarbetspartner i den här nya formen av hyrköp, som efter att ha analyserat modellen kommit fram till att den är ett användbart verktyg i arbetet med att möta bostadsbristen i landets storstäder.