Vita, nybyggda lägenhetshus med en grön gräsmatta framför.Bostadsutvecklare har fått svårare att sälja sina nybyggda lägenheter. Nu måste de öka incitamenten att köpa via olika typer av rabatter. Foto: Anselm Baumgart/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Antalet sålda nybyggda lägenheter minskade kraftigt under 2022. Bostadsföretagen kommer därför troligtvis att behöva rea ut lägenheterna på olika sätt. De kan till exempel erbjuda ett visst antal års boende utan avgifter eller sänkt köpeskilling, skriver SvD Näringsliv.

I 2022 års bokslut kan man hos flera bostadsutvecklare se att antalet sålda nyproduktioner har sjunkit rejält. Som ett exempel sålde Bonava bara elva nya bostadsrätter i Sverige under fjärde kvartalet.

Enligt inofficiella men pålitliga uppgifter som SvD har fått tag på finns det just nu över 10 000 osålda ägarbostäder eller bostadsrätter. En annan källa tror att siffran är ännu högre, upp mot 20 000 nyproducerade lägenheter.

Bostadsföretaget JM har redan sänkt priserna

JM, en av branschens största företag, har redan justerat sina priser. Vd:n Johan Skoglund presenterade i onsdags en rapport, där han pratade om vilka prisjusteringar de planerar att göra.

– På vissa håll kanske fria årsavgifter något år eller två. Har vi prissatt för högt, så prissänker vi lägenhet för lägenhet, men det är inget som vi går ut med.

Han säger också att de kan prisjustera om de har en kund och är nära avslut. Det är dock inget som kommer ske i allmänhet, utan bara gällande projekt med för många osålda lägenheter.

Rabatternas storlek beror på när bostäderna prissattes

När bostäderna prissattes påverkar förstås hur mycket de behöver rabatteras. Men för vissa projekt som säljstartades nyligen har det redan införts rabatter. Ett exempel är radhusföreningen Brf Dahlian i Malmö, med säljstart i december förra året. Obos har nu valt att erbjuda halva månadsavgiften i två år för lägenheter i detta område.

Liknar en krasch

I boksluten som kom förra veckan kan man få en överblick över försäljningsläget. Så här mycket har antalet sålda lägenheter i nyproduktion sjunkit under fjärde kvartalet 2022 jämfört med samma period 2021.

Sänkning av antalet sålda nyproduktioner fjärde kvartalet 2022

  • JM Stockholm: 83 procent
  • Bonava Sverige: 96 procent
  • Besqap: 89 procent
  • Peab: 83 procent
  • Skanska: 85 procent

    SvD konstaterar att man nog kan kalla detta för en krasch. I Skanskas bokslut skriver man också att det kommer fortsätta vara utmanande det här året. Men man förväntar sig att marknaden kommer stabiliseras så småningom, eftersom bostadsmarknaden är cyklisk.