Foto: Tommy Alven/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Bostadskrisen på Stockholms nyproduktioner är total. Byggbolaget Bonava får inte sina bostadsrätter sålda och tvingas nu sänka priset på dem med en dryg miljon kronor.

Stora nyproduktioner går riktigt trögt på bostadsmarknaden. I Stockholm, närmare bestämt Hammarby sjöstad, tvingas byggbolaget Bonava nu sänka priset på sina fyrarummare. Den förväntade inflyttningen är om ett halvår med bostäderna går inte att sälja.
Fyrarummarna sänks med hela 15 procent, vilket innebär en dryg miljon kronor.
– Prissänkningar är det allra sista som byggare tar till när de har försökt allt annat innan, säger Mona Kjellberg, analytiker vid Juni Strategi & Analys, till SvD.
Den stora prissänkningen innebär att kvadratmeterpriset minskar med 10 000 kronor.

Bonava vill inte kommentera den tröga försäljningen

Bonava vill själva inte kommentera prissänkningen man tvingas göra eller den tröga försäljningen. En kommentar ger man först i kvartalsrapporten som kommer den 17 juli.
Men nog råder det tvärstopp allt. Åtminstone när det gäller större nyproduktioner. Bonava är dock inte det enda bolaget som upplevt problem. Även hos JM har liknande svårigheter med sina nyproduktioner och Peab har varit tvungna att varsla 180 personer i Stockholm.

Rabatter och nya sänkta priser ska få bostäderna sålda

I Stockholmsområdet är andelen osålda nyproduktioner som allra störst. Bara under årets första halvår har utbudet ökat kraftigt. Just nu finns 4 733 objekt till salu, vilket är det dubbla från hur det såg ut för två år sedan.
För att få bostäderna sålda går byggbolagen ut med en mängd rabatter och omprissättningar. Bland annat gick Skanska för några månader sedan ut med erbjudandet om gratis buss- och tunnelbaneresor, samt slopad avgift i två år för sina bostäder i Rissne utanför Stockholm.
Andra byggbolag provar konceptet hyrköp. Det innebär att en spekulant får hyra bostaden under några år för att sedan få möjligheten att köpa loss den.