brunt nyproducerat flerbostadshus med många balkonger på varje våningAndelen nyprodcerade bostadsrätter som är till salu är större än begagnade bostadsrätter. Foto: AKA-PHOTO/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

I en undersökning som SBAB gjort där man jämfört siffror från Booli visar det sig att det i januari i år fanns fler nyproducerade bostadsrätter jämfört med januari 2018. Storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö har den största andelen nyproducerade bostäder.

I januari i år fanns det 20 815 nyproducerade bostadsrätter till salu vilket är 1 799 bostadsrätter fler än i januari 2018 då det totala utbudet uppgick till 19 016 bostadsrätter. Större delen av nyproduktionen finns i storstadsregionerna.
Hela 67 procent av alla nyproducerade bostadsrätter finns i storstadsregionerna. Trots att antalet nyproducerade bostadsrätter som finns till försäljning ökat i hela riket har antalet nyproducerade bostadsrätter som finns till salu i storstadsregionerna minskat. Förra året fanns 71 procent av de nyproducerade bostadsrätterna som var till salu i storstadsregionerna.

Mer än hälften av de nyproducerade bostadsrätterna fanns i storstadslänen

Av totalt 20 815 nya bostadsrätter fanns 13 798 i storstadslänen. Stockholms län hade flest nyproducerade bostäder till salu där 7 822 bostadsrätter fanns till försäljning i januari i år. Därefter stod Västra Götalands län för  3 323 och Skåne för 5 653 nyproducerade bostadsrätter som var till salu i år.
–  I Sverige som helhet ökade antalet bostadsrätter på nyproduktionsmarknaden i januari jämfört med förra året. Utbudet har dock minskat i Stockholms län, i Uppsala län och i Västerbotten. Man har helt enkelt slagit av på takten, i Stockholm och Uppsala anpassar man sig till vikande efterfrågan. Det sker en anpassning helt enkelt, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Antalet begagnade bostadsrätter till salu har minskat

Även om antalet nyproducerade bostadsrätter som finns till salu har ökat, har utbudet av begagnade bostadsrätter som finns till salu minskat. Antalet begagnade bostadsrätter som saluförts i Stockholm, Uppsala, Örebro, Skåne, Jämtland, Västerbotten och Östergötlands län har minskat i år från 19 753 jämfört med samma tidsperiod förra året då det fanns 18 222 begagnade bostadsrätter till salu.

Stockholm är inte en norm

Enligt Claudia Wörmann är den här sammanställningen en erinran om att bostadsmarknaden i Sverige inte är en enda och att Stockholm inte är en modell för hur bostadsmarknaden ser ut. I en del län och på vissa orter utanför storstadsregionerna har man inte haft samma nyproduktionsmarknad utan där har allt varit som vanligt.

Alexandra Stenvall
Alexandra Stenvall Ekonomiskribent