Bostadsområde vid vattnet i Göteborg.Trots lägre antal försäljningar än vanligt har bostadspriserna hållit sig stabila i april. Foto: Lasse Johansson/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Tvärtemot vad bankerna hade prognostiserat visar Svensk Mäklarstatistiks siffror för april månad att bostadspriserna steg något. Däremot säljs det inte lika många bostäder, och försäljningarna tar också längre tid, enligt SvD Näringsliv.

Priset på bostadsrätterna steg med 1 procent i april sett till hela landet. För villor är prisnivån oförändrad.

Marknaden ovanligt trög

Trots att priserna är stabila är det ovanligt få bostäder som säljs just nu. Vanligtvis brukar bostadsmarknaden blomstra den här tiden på året, men så är alltså inte fallet i år.

Men med tanke på det ekonomiska läget är det ju inte så konstigt. Räntehöjningar, inflation och lågkonjunktur gör att både säljare och spekulanter blir osäkra.

Det kommer ut få bostäder på marknaden, men eftersom det finns en efterfrågan på de bostäder som kommer ut hålls priserna uppe. Detta kommenterar Johan Engström, som är vd på Fastighetsbyrån.

Flera mäklare tror att värsta tiden är över

SvD har pratat med flera mäklare som har en mer optimistisk syn på framtiden. Ett exempel är Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling. Han tror att bostadsmarknaden kommer bli stabil i höst när räntehöjningarna har klingat av.

Dock konstaterar han att marknaden fortfarande präglas av oro och ökade kostnader. Det syns tydligast på villamarknaden, som normalt brukar få ett uppsving på våren. Men i år ser man ingen sådan säsongsmässig påverkan.

Köpare prioriterar låga bostadskostnader

Under pandemin ville bostadsspekulanterna ha stor boyta och många rum. De önskemålen har nu prioriterats ner till förmån för låga boendekostnader. Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Sverige, kallar det för en ”omvänd pandemieffekt”.

Han tror att de här tendenserna kommer bli ännu starkare om något år när rörligheten på bostadsmarknaden har ökat. Då tror han att många kommer leta efter ettor och tvåor.