Gul villa i Bromma, Sverige.Några troliga orsaker till att villapriserna har ökat är högre föreningsavgifter för bostadsrätter och lägre elpriser. Foto: a40757/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Trots återkommande räntehöjningar fortsätter bostadspriserna att stiga. Ny statistik från SBAB Booli visar att priserna på bostäder ökade i augusti. Det gäller framför allt villor, skriver SvD Näringsliv.

Den totala prisökningen för villor var i augusti 1,9 procent jämfört med föregående månad. För bostadsrätter steg priserna med 0,5 procent. Det är alltså framför allt villor som har fått ett uppsving. Det gäller särskilt i norra Sverige, där priserna steg med 7,2 procent.

Rensar man för säsongspåverkan är uppgången dock endast 1,0 procent för villor och 0 procent för bostadsrätter i hela landet.

”Oväntat stark villamarknad”

SBAB:s chefsekonom Robert Boije menar att villamarknaden är oväntat stark. Att villapriserna har stigit så mycket mer än bostadsrätter tror han beror på att många bostadsrättsföreningar har höjt avgifterna, samt att elpriserna har sjunkit.

Boije tror att bostadsmarknaden kommer att svalna i höst när det blir ytterligare räntehöjningar. Deras prognos är därför att priserna kommer falla under kommande månader. Men om priserna fortsätter utvecklas uppåt kan banken behöva revidera sin prognos.

Priserna borde ha sjunkit mer

Flera ekonomer menar att priserna borde ha fallit mer än de hittills har gjort. Även om det blev ett prisfall förra året så har priserna för år 2023 stigit om man tittar på snittet. Priset på lägenheter i hela landet har i genomsnitt stigit med 5–6 procent, medan villapriserna har ökat med 0–9 procent.

Sedan pristoppen våren 2022 har priserna på lägenheter sjunkit med 9 procent. Priserna på villor har under samma period sjunkit med nästan 14 procent.