ungt par tittar upp mot bostadshusI många svenska kommuner råder allvarlig bostadsbrist bland unga vuxna. Riksbyggen har nu lagt förslag om ett Ungbolån som ska göra det möjligt för fler ungdomar att ta sig in på bostadsmarknaden. Foto: Mika Heittola/Shutterstock.com

Bolån

Enligt en ny rapport från Riksbyggen råder det allvarlig ungdomsbostadsbrist i många svenska kommuner, inte bara i storregioner och studentstäder utan även i mindre kommuner. Riksbyggen föreslår därför att det ska införas ett så kallat Ungbolån som ska göra det lättare för ensamboende yngre att ta sig in på den snåriga bostadsmarknaden.

Vi har sett många rapporter om bostadsbristen bland ungdomar i större svenska städer som Stockholm, och i studentstäder som Uppsala och Lund. Ungdomsbostadsbristen är dock ett faktum även i mindre eller medelstora städer. Riksbyggen har precis släppt en rapport som visar att allvarlig ungdomsbostadsbrist råder i hela 67 kommuner runt om i hela landet.

Ensamboende unga vuxna mellan 20 och 30 år har det svårt överlag att kunna köpa en bostad med ett rum och kök i sin hemstad. I var femte kommun står drygt hälften av 20–30-åringarna utan egen bostad.

Riksbyggen vill införa Ungbolån

Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen, menar att bostadssituationen för unga vuxna i Sverige är ohållbar.

– Ungdomsbostadsbristen är ett utbrett samhällsproblem som kräver politiska lösningar. Det största hindret för en ung vuxen att köpa sin första bostad är kravet på kontantinsats om 15 procent av bostadens marknadsvärde. Därför har Riksbyggen utarbetat ett konkret förslag om hur ett statligt Ungbolån kan utformas, säger hon i ett pressmeddelande.

Flera faktorer bakom bostadsbristen bland unga

Johanna Ode menar att bakgrunden till ungdomsbostadsbristen är flerdimensionerad. Det är en kombination av den generella bostadsbristen i Sverige, konkurrensen om mindre och billiga bostäder, ökande priser och nytillkomna kreditregleringar. Enligt Johanna Ode skulle Ungbolånet göra vägen in på bostadsmarknaden betydligt lättare för väldigt många unga vuxna.

Ungbolånet ska rikta sig till personer i åldersgruppen 18 till 35 år, och omfatta högst 10 procent av bostadens marknadsvärde. Taket är satt till 300 000 kronor per person. Personen som tar lånet får själv stå för resterande 5 procent av kontantinsatsen.