vitt miniatyrhus omgiven av guldmyntRiksdagen slopar uppskovsräntan – i bästa fall kan du sänka dina årliga räntekostnader med tusentals kronor. Foto: Vitaliy Krasovskiy/Shutterstock.com

Räntor

Nu står det klart att uppskovsräntan kommer slopas från och med deklarationen som lämnas in 2022, vilket kort förklarat innebär att det från och med nästa år inte kommer kosta något att skjuta upp sin vinstskatt. Enligt Swedbank och sparbankernas privatekonom Arturo Arques finns det därmed chans att sänka sina årliga räntekostnader med tusentals kronor.

Tidigare i veckan meddelade riksdagen att man beslutat att slopa räntan på både befintliga och nya uppskov vid bostadsförsäljning från och med deklarationen som lämnas in år 2022. Från och med nästa år kommer det med andra ord inte kosta något att skjuta upp sin vinstskatt.

Möjlighet att ansöka om uppskov i efterhand

Regelförändringen innebär även att de som sålde sin bostad mellan 2014 och 2019 och gick med vinst, utan att begära uppskov, kan ansöka om det i efterhand genom att begära omprövning av ärendet. Ansökningarna sker i skatteverkets e-tjänst som slog upp dörrarna i onsdags den 16 december.

Swedbank och sparbankernas privatekonom Arturo Arques menar att de som tidigare inte utnyttjat uppskovsmöjligheten nu får chans att sänka framtida bostadskostnader rätt rejält.

Få tillbaka hela eller delar av vinstskatten

Om din ansökan om uppskov godkänns har du möjlighet att få tillbaka hela din redan inbetalda vinstskatt, eller delar av den sammanlagda summan. Uppskovsräntan måste dock fortfarande betalas för åren som blivit korrigerade, men från och med deklarationsåret 2021 behöver du alltså inte betala någon ränta alls.

Om du redan har beviljats uppskov kommer du per automatik slippa uppskovsräntan från och med deklarationsinlämningen år 2022.

Spara tusentals kronor per år

Enligt Arturo Arques kan de med större lån i bästa fall spara tusentals kronor om året genom att få sin uppskovsansökan omprövad.

– En återbetald reavinstskatt på 660 000 kronor kan exempelvis ge omkring 7 000 kronor i lägre räntekostnader per år om pengarna används till amortering på befintliga bolån, säger han i ett pressmeddelande.