man borrar i laminatskiva med borrmaskin på ett bordMånga bygger om eller renoverar hemma just nu, vilket visar sig i antalet utbetalningar av rotavdrag. Foto: Zivica Kerkez/Shutterstock.com

Privatekonomi

Renovering och ombyggnationer i hemmet verkar vara en populär aktivitet nu när vardagen måste anpassas efter den rådande pandemin. De rotavdrag som betalats ut har ökat med hela 350 miljoner kronor jämfört med förra året, skriver SvD Näringsliv.

Det har skett en rejäl ökning av utbetalade rotavdrag sedan förra året. Jämfört med första halvåret ifjol var det 350 miljoner kronor mer som betalades ut i rotavdrag under de första sex månaderna det innevarande året, enligt ett inslag från Ekot i Sveriges Radio.

Rotavdrag är ett skatteavdrag som du kan göra om du har anlitat hjälp att renovera hemma, bygga om eller bygga till något till din bostad.

Tips! Visste du att du kan höja ditt bolån för att finansiera en renovering som en typ av renoveringslån?

Många har byggt om och renoverat hemma under pandemin

Pandemin är mest troligt en bidragande orsak till den ökade utbetalningen av rotavdrag. Det menar skattejuristen Pia Blank Törnros som arbetar på Skatteverket, som pekar på att hemmafixande har varit en vanlig sak att sysselsätta sig med under de här senaste månaderna.

– Under den här perioden så har det varit en stor aktivitet i folks privatbostäder när det gäller att bygga och reparera, berättar Pia Blank Törnros.

9,9 miljarder i totalt rotavdrag under 2019

Sammanlagt gjorde Sveriges befolkning rotavdrag på 9,9 miljarder kronor under förra året. Det visar en sammanställning som marknadsplatsen Offerta har gjort av statistik från Skatteverket.

Men i år kommer det alltså att bli högre, enligt siffrorna som finns hittills. Bara i juni månad i år var det 17 procent fler som köpte tjänster som ger rätt till rotavdrag, jämfört med samma månad 2019.

Även rutavdragen har ökat

Ekot rapporterar också att det även har betalats ut mer i rutavdrag under de gångna månaderna. Rutavdrag fungerar likadant som rotavdrag, med skillnaden att avdraget görs för tjänster inom städning, tvätt och annan typ av underhåll.