Miniräknare, mynthög, minihus och dokument på bord.Bland SBAB:s villa- och bostadsrättskunder var det allt fler som valde att binda lånet på tre månader i maj. Jämfört med april är ökningen 10-procentig. Foto: MIND AND I/Shutterstock.com

Bolån

I maj noterade SBAB ett fortsatt stort intresse för bolån med kort bindningstid bland sina nya villakunder. 53 procent valde tre månaders bindning på hela lånet, vilket kan jämföras med 43 procent i april. Motsvarande siffra bland bostadsrättskunderna landade på 56 procent, även det en ökning med 10 procent jämfört med månaden innan. Det skriver SBAB i ett pressmeddelande.

Över hälften, närmare bestämt 53 procent, av SBAB:s nya villakunder valde att binda hela bolånet på tre månader i april. Det är en ökning på 10 procent jämfört med april. Av bostadsrättskunderna valde 56 procent tre månaders bindning på hela lånet, vilket också är 10 procent fler än i april.

31 procent av villakunderna och 27 procent av bostadsrättskunderna valde att binda hela lånet, och vanligast var ett års bindningstid.17 procent valde att mixa bundet och rörligt.

Lägst ränta på bolån med tre månaders bindning

SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann påpekar att räntan i maj var lägst just på bolån med tre månaders bindning, och att det är det som kan ligga bakom de ökande siffrorna. Hon menar att många nu troligtvis också känner oro för att räntekostnaderna ska öka, särskilt sedan även mat, bensin och el har blivit dyrare.

Räkna på vad stigande räntor innebär för dig

Claudia Wörmann tror att många hushåll har lättare att inse effekten av stigande räntor om man talar kronor i stället för procent. Hon menar att ränteinformationen dessutom är generell, medan själva effekterna är högst individuella.

Hennes bästa tips för dig som är orolig är att räkna på vad höjd ränta egentligen innebär för just dig. Gör dig beredd på högre kostnader, och om du har möjlighet, försök även att öka ditt sparande.