Vita villor med grön gräsmatta framför och blå himmel i bakgrunden.Prisutvecklingen har lugnat sig för både villor och bostadsrätter över landet. Fritidshusen har dock fortsatt stiga i pris. Foto: a40757/Shutterstsock.com

Bostadsmarknaden

Statistiken för julis bostadsmarknad visar på väldigt stillastående siffror. Experter från Svensk Fastighetsförmedling uttalar sig om vad det beror på och vad vi kan vänta oss för prisutveckling framöver.

Juli har varit en lugn månad när det kommer till bostadspriser. Både för villor och bostadsrätter har medelpriserna gått neråt. 

Det betyder dock inte att det är en ihållande nedgång i priserna som väntar, varnar Svensk Fastighetsförmedlings vd Liza Nyberg. Att bostadsmarknaden står mer stilla under sommaren är nämligen inget ovanligt, eftersom hushållen har andra saker de fokuserar på. 

– Prisläget tenderar att normaliseras omkring september-oktober och det är först då man kan börja spekulera kring om nedgången är beständig.

Stockholm har återgått till normalläge

I Stockholm har priserna på bostadsrätter sjunkit med någon enstaka procent, medan priserna på villor har stannat upp.

Årets siffror är mer normala än förra sommaren, då bostadsmarknaden var ovanligt aktiv. Troligtvis börjar de vanliga mönstren komma tillbaka nu när restriktionerna inte är desamma, tror Angelica Hermansson som arbetar på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen.

Prisutvecklingen mattades av i Göteborg

Även i Göteborg har priserna planat ut efter ett väldigt försäljningsrikt år. För villor var juni den bästa månaden, berättar mäklaren Anders Lundgren i Mölndal. I juli mattades utvecklingen av, och han väntar sig en viss uppgång nu under augusti.

Priserna kan fortsätta stiga i Malmö

För Malmös del ser man en fortsatt prisökning bland bostadsrätter. Även villornas medelpris ökar, men mätt i procent är det ingen större skillnad. Därför tros läget stabiliseras där också.

Fastighetsmäklaren Kasper Isgren tror att priserna kan stiga framöver, men inte alls i samma takt som tidigare i år. Han tror också att villapriserna kommer att stiga mer än bostadsrättspriserna.

Fritidshusen fortsätter stiga i pris

Ett undantag finns i statistiken, och det är fritidshusmarknaden. Intresset är fortfarande väldigt stort, vilket har lett till 17 procent högre priser på fritidshus utlagda på Hemnet under juli. 

– Det är fantastiskt att se vilket uppsving Sverige fått som resmål och hur många som planerar att tillbringa mer av sin semester i stugorna i framtiden, säger Liza Nyberg om det fenomenet.