Vy över stockholms innerstad.I juni minskade antalet bostadsaffärer i Sverige, och det största tappet noterades i Stockholms innerstad. Foto: S-F/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

I juni föll bostadspriserna ytterligare, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Men det tydligaste tecknet på svängningar på marknaden är den kraftiga nedgången gällande antalet bostadsaffärer. Det såldes 19 procent färre lägenheter jämfört med samma månad i fjol och 10 procent färre villor. I Stockholms innerstad föll försäljningarna med hela 33 procent, skriver SvD Näringsliv.

Svensk Mäklarstatistiks junisiffror visar på en fortsatt dämpad bostadsmarknad. Priserna föll ytterligare, och det gjorde även antalet bostadsaffärer. 19 procent färre bostadsrätter och 10 procent färre villor såldes i juni jämfört med samma månad 2021.

Försäljningen föll med 33 procent i Stockholms innerstad

På landets dyraste bostadsmarknad, det vill säga Stockholms innerstad, sjönk försäljningen med hela 33 procent i juni, enligt Hemnets statistik gällande antalet avslut. Snittpriset per kvadratmeter sjönk med 6 procent i juni och landade på 103 000 kronor. Tidigare i år noterades en topp på 114 000 kronor per kvadrat i innerstaden.

Den dyraste marknaden leder trenden

Enligt Per-Arne Sandgren, analytiker på Svensk Mäklarstatistik, är det ingen större överraskning att Stockholms innerstad sticker ut i statistiken. Han menar att det oftast är på den dyraste marknaden som förändringar syns först.

– Faktorer som ränteökningar och inflation påverkar dem med större lån och dyrare bostäder mest, säger han till SvD.

Skilda förväntningar mellan säljare och köpare en faktor bakom försäljningstappet

Christina Henriksson, regionchef på Bjurfors Stockholm, menar dock att det inte bara är inflation och stigande räntor som ligger bakom försäljningstappet, utan konstaterar att det även har att göra med skilda förväntningar mellan säljare och köpare.

Det finns en större försiktighet bland köparna just nu, medan många säljare fortfarande väntar sig att kunna få lika mycket för sin bostad som för några månader sedan. Enligt Christina Henriksson leder obalansen till färre affärer, trots att utbudet är uppe på rekordnivåer.