Skyltar som visar vägen i malmös stadskärna.Sommarlugnet på bostadsmarknaden var tydligt även i augusti, enligt Svensk Mäklarstatistik. Men på årsbasis har priserna ökat markant, särskilt i Malmö. Foto: Stefan Winberg/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Efter en minst sagt intensiv period på bostadsmarknaden har sommarmånaderna präglats av lugn och i stort sett oförändrade priser. Enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik fortsatte lugnet även i augusti, framför allt på villamarknaden. Det skriver SvD Näringsliv/TT.

Svensk Mäklarstatistiks analyschef Per-Arne Sandegren konstaterar att bostadsmarknaden helt klart har svalnat av efter det högtryck vi har bevittnat sedan våren 2020. Han menar att det förvisso fortfarande rör sig om höga volymer och stor omsättning, men att tempot är betydligt lugnare och att man inte ser riktigt lika kraftiga prisökningar.

Oförändrade villapriser i landets storstäder

Stiltjen är tydligast på villamarknaden. På riksnivå var priserna oförändrade i augusti, likaså i Göteborg och Malmö. I Stockholm minskade villapriserna med 1 procent. Priserna på bostadsrätter ökade med 1 procent i Storgöteborg och i Göteborgs och Stockholms centrala delar. I de andra storstadsområdena låg bostadsrättspriserna stilla.

Kurvorna tyder på utplaning

Per-Arne Sandegren menar att det är svårt att säga huruvida sommarens inbromsning på bostadsmarknaden fortsätter även under hösten, men att kurvorna tyder på att det just nu sker en liten utplaning. Även om priserna fortfarande går uppåt.

Bostadspriserna i Malmö har ökat mest i landet

När man ser till året som helhet har villapriserna ökat med 18 procent i Storstockholm, med 17 procent i Storgöteborg och med hela 22 procent i Stormalmö. När det gäller bostadsrättspriserna ligger årstakten på +8 till +14 procent, och de högsta nivåerna hittar man även i detta fall i Stormalmö.

– Malmöområdet ligger fortfarande lägre när det kommer till både snittpriser och kvadratmeterpriser för bostadsrätter och villor. Men marknaden i Malmö börjar närma sig de andra storstadsområdena, säger Per-Arne Sandegren till SvD Näringsliv/TT.

Helena Darlöf
Helena Darlöf Ekonomiskribent