miniatyrhus på växande mynthögarSvensk Mäklarstatistik har sammanställt siffrorna för bostadsåret 2020, och föga förvånande slogs både pris- och försäljningsrekord. Foto: microstock3D/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Förutom viss avmattning under december går det att konstatera att bostadsåret 2020 kantades av stadiga prisökningar och nya försäljningsrekord. Enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik ökade priserna på bostadsrätter och villor med 7 respektive 13 procent under det gångna året, där det totala försäljningsvärdet landade på strax över 510 miljarder kronor.

När Svensk Mäklarstatistik summerar bostadsmarknaden 2020 kan man snabbt konstatera att året på många sätt blev unikt. Under december såg man en viss avmattning och oförändrade priser när det gäller bostadsrätter i landets storstadsområden, men på riksnivå ökade bostadsrättspriserna med 7 procent och villapriserna med 13 procent under hela året.

Stigande priser i hela landet

Enligt Svensk Mäklarstatistiks affärsutvecklingschef Hans Flink har priserna på bostadsrätter ökat i 19 av 21 svenska län under året. I Västernorrland var priserna oförändrade, och i Dalarna sjönk de något. När det gäller villapriserna ser man en ökning i samtliga län på årsbasis. I Storstockholm och Stormalmö låg ökningen på 15 procent och i Storgöteborg på 10 procent.

Nya försäljningsrekord

I våras var det kanske inte så många som räknade med att bostadsåret 2020 skulle bli så blomstrande som det faktiskt blev. Men pandemins effekter har snarare visat sig bidra till ett större bostadsintresse överlag, vilket alltså har resulterat i både prisökningar och nya försäljningsrekord

– Under året såldes 120 000 bostadsrätter vilket var över 8 000 fler än förra året, som då var rekord. Även villaförsäljningarna nådde en ny toppnotering med nästan 57 000, vilket var drygt 1 000 fler än förra året som även det var ett rekord, säger Hans Flink i ett pressmeddelande.

Försäljningsvärde på över 510 miljarder

Det totala försäljningsvärdet för bostadsrätter och villor blev strax över 510 miljarder kronor, vilket är en ökning på 14 procent jämfört med förra året.