Airbnb::s app-ikon på en mobilskärmTrots att många svenskar kan tänka sig att hyra ut sitt boende under en kort period är det få som testat. Foto: BigTunaOnline/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Intresset för att hyra ut sin bostad under kortare period, så kallade korttidsuthyrningar, är stort bland svenskarna. Det visar en Kantar Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Blocket.

Enligt en undersökning beställd av Blocket utförd av Kantar Sifo är en av fyra svenskar positivt inställda till att hyra ut sin bostad under ett tillfälligt evenemang som till exempel en musikfestival. Högst intresse för korttidsuthyrning finns bland 30-49-åringarna där 35 procent kan tänka sig att hyra ut bostaden till någon under en kortare period.
Av undersökningen framgår också att det finns en skillnad mellan de som bor i lägenhet och de som bor i villa eller radhus. Lägenhetsinnehavare kan i högre grad tänka sig korttidsuthyrning än de som bor i villa eller radhus.

Få har provat att hyra ut sitt boende under ett kortare evenemang

Trots att det är många som kan tänka sig att hyra ut sitt boende under ett par dagar är det få som faktiskt testat. Av de tillfrågade var det bara 2 procent som svarade ja som också uppgav att de redan provat korttidsuthyrning och gärna gör det igen.
Resultatet stämmer väl överens med en undersökning som Hyresgästföreningen gjorde under förra året. Undersökningen visade då att bara 2,63 procent av alla bostäder i Stockholm någon gång hyrts ut via korttidsuthyrningstjänsten Airbnb. Det är få jämfört med hur det ser ut i övriga Europa.

Korttidsuthyrning kan vara positivt för både hyresvärd och hyresgäst

Enligt Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket, finns det flera fördelar för alla inblandade vid korttidsuthyrning. För hyresvärden är det ett lätt sätt att dryga ut hushållskassan på. För hyresgäster finns det också flera fördelar.
– Det är en prisvärd lösning där det ofta får plats att bo flera och inte sällan följer andra fördelar såsom parkeringsplats, kök och tvättmaskin med på köpet, säger Marjamäki i en intervju med Hem & Hyra.

Redaktionen
Redaktionen Ekonomiskribent