Frida Bratt, sparekonom Nordnet och Joakim Bornold Söderberg & partnerNordnets sparekonom, Frida Bratt och Joakim Bornold, Söderberg & partner tipsar om hur du kan pruta på boräntan. Foto: Press/Nordnet och Press/Söderberg & partner.

Bolån Räntor

Genom att pruta på bolånet kan du spara tusenlappar varje år. Joakim Bornold på Söderberg & Partners och Nordnets sparekonom, Frida Bratt, tipsar om hur du kan pruta på boräntan, skriver SvD Näringsliv.

Nordnets sparekonom, Frida Bratt, och Joakim Bornold, Söderberg & Partners ger sina bästa tips på hur du kan pruta på boräntan. När det gäller hur man ska göra med boräntan har de helt olika råd men de är överens om att alla bör förhandla med banken för att få en bättre boränta.

Boka ett personligt möte

Joakim Bornolds bästa tips är att boka ett personligt möte på kontoret. Det brukar skapa helt andra möjligheter till att få ett bra erbjudande. Han tror att många kollar upp vad de kan få för boränta via bankens nättjänst. Men det kan skilja sig väldigt mycket mellan svaret de får från bankens automatgenererade svar på på nätet och svaret vid ett bokat möte med bankrådgivaren.

Man bör konkurrensutsätta banken och det är alltid bra att kolla med flera olika banker. Men man bör börja med den egna banken och boka ett möte med sin bankrådgivare.

Var tydlig med att du är beredd på att byta bank

Frida Bratt tipsar om tre bra argument inför mötet med banken. Som bolånetagare ska du trycka på att du är en stabil och lönsam kund och att du är beredd på att byta bank.

Det överlägset bästa rådet är att säga att man är beredd på att byta bank. Kolla vad andra banker kan erbjuda och var tydlig med att du kan byta bank om du får en bättre ränta hos en annan bank som din nuvarande bank inte kan matcha. Visa också att du är en stabil kund genom att du kan visa att du har en bra och säker inkomst.

Vidare är det bra om du kan visa att du är en lönsam kund med lagom hög belåningsgrad och ett bra sparande. Men om du har ett bra pensionssparande behöver du inte flytta över det för att få några punkters bättre ränta. Var rädd om din pension.