Gula lägenhetsbyggnader i Stockholm.Priset på bostadsrätter ökade med 1,8 procent i mars. Foto: a40757/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

I mars skedde ett trendbrott på bostadsmarknaden. Priserna steg nämligen med 1,8 procent, vilket bara har hänt en gång tidigare under de senaste åren. Men flera experter säger till SvD Näringsliv att de inte tror på något prisrally.

Prisförändringarna har de senaste åren varit små för både bostadsrätter och villor. Men nu kan det ha skett en vändning.

Markant ökning av bostadspriserna i mars

I mars steg priserna på bostadsrätter med 1,8 procent enligt siffror från Svensk mäklarstatistik. Sådana siffror har inte registrerats sedan mars 2022, och därefter inleddes en lång period med sjunkande priser.

– Vi får gå tillbaka till den perioden innan prisfallet som initierades av Ukrainakriget och inflationsuppgången, vilket innebar ett prisfall för nästan hela 2022, säger analyschefen Per-Arne Sandegren till TT.

Denna ökning innebär att priset på bostadsrätter under en 12-månadersperiod har ökat med 1,4 procent på riksnivå. För villor har prissänkningarna helt utraderats sett till den senaste 12-månadersperioden.

Fler bostäder har sålts under årets första kvartal

Det är inte bara när det gäller priserna som man kan se ett trendbrott. Även antalet sålda bostäder har ökat. Under årets första kvartal såldes 37 100 bostäder, vilket är en ökning på 8 procent jämfört med samma period förra året.

Enligt Per-Arne Sandegren hänger det här ihop med de två faktorerna som tidigare har hindrat människor från att vilja köpa bostäder: inflationen och räntorna. Inflationen är nu lägre och Riksbanken har flaggat för att räntan kommer sänkas under året.

Kommer inte att ske något prisrally

Men om det är någon som nu förväntar sig att bostadspriserna kommer att fortsätta öka kraftigt finns risk för att bli besviken. Både Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, och Erik Wikander, vice vd på Svensk fastighetsförmedling, påpekar att många svenskar fortfarande har en pressad ekonomi. Många har därför inte utrymme att lägga allt för mycket pengar på en ny bostad.