Vy över bostadsområde i förort till StockholmBostadsmarknaden har påverkats av coronavirusets spridning. Där smittspridningen varit störst där har även prisfallet på bostäder varit störst. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Coronapandemin slår hårt mot bostadsmarknaden. Under april föll priserna rejält och störst var prisfallet i Stockholm, skriver SvD Näringsliv.

Bostadsmarknaden har påverkats rejält av coronakrisen. Statistik från bostadssajten Booli och bolåneföretaget SBAB visar att priserna sjönk både på lägenheter och villor under april månad jämfört med mars. Under april sjönk priserna i Stockholmsområdet på lägenheter med 3,6 procent jämfört med mars i år. Priserna föll även i Malmö och Göteborg, även om utvecklingen i Göteborg inte var lika påtaglig.

Störst minskning där corona haft störst spridning

Enligt SBAB:s chefsekonom, Robert Boije, är det tydligt att priserna har sjunkit mest i de större regionerna  som exempelvis Mellansverige där smittspridningen av coronaviruset varit stor.

Robert Boije pekar framför allt på Stockholm, Östergötland och Södermanland som hittills haft den största smittspridningen av corona. Det har inte varit riktigt lika illa i de södra eller de norra delarna av Sverige, vilket syns på bostadspriserna, som inte har påverkats lika dramatiskt i de områdena.

Enligt Robert Boije tror man att det till viss del beror på de restriktioner som har införts, som social distansering. Det har gjort att det är svårare att gå på visningar och antalet bud har minskat. Det kan delvis bero på en oro för arbetslöshet i de regioner där smittspridningen är som högst.

Än så länge ingen oro för bostadskrasch

Prisläget har också en betydelse för hur priserna påverkas. Bostadspriserna ligger som högst i Stockholm och där bör kombinationen av ökad arbetslöshet och hög belåning slå tuffare mot bostadspriserna.

Hur det kommer att se ut framöver är oklart. Men Robert Boije är inte jätteorolig över att coronakrisen ska leda till en bostadskrasch. Även om arbetslösheten skulle öka till nio eller tio procent så borde det inte påverka bostadspriserna så dramatiskt.

Enligt Robert Boije skulle det kunna bli ett större fall på bopriserna. Räntorna nu är extremt låga men krisen blir mer utdragen och oron på finansmarknaden och räntorna höjs skulle det kunna leda till ett större fall på bopriserna.