En bild på Swedbanks privatekonom Arturo Arques.Swedbanks Arturo Arques säger att de flesta hushållen har bra koll på sina boendekostnader. Foto: Pressbild/Swedbank

Räntor

Styrräntan väntas höjas inom ett par månader och det kommer påverka bolånekunderna i allra högsta grad. De flesta räds dock inte en räntehöjning utan har koll på sin ekonomi för att klara de ökade kostnaderna.

Den väntade höjningen av styrräntan har varit årets följetong men än så länge har ingenting skett. När räntan väl höjs kommer det påverka landets bolånekunder. De flesta är dock inte oroliga för kostnadshöjningarna som det kommer innebära.

70 procent av alla som äger sin bostad uppger att de har koll på hur mycket deras boendekostnader kommer påverkas visar en undersökning från Swedbank. Det finns i de flesta fall marginaler för en höjning och många uppger att de inte påverkats nämnvärt av vare sig amorteringskrav eller skuldkvotstak.

– De flesta hushåll verkar ha bra koll på sin boendekostnad. I kombination med att majoriteten av de som äger sitt boende lägger mindre än en tredjedel på boendet finns det marginaler för en framtida räntehöjning, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Bostadsrätter påverkas av föreningens lån

Det många bostadsrättsägare inte tänker på är att det är mer än sina egna lån man bör oroa sig över. Är föreningen skuldsatt kommer man i allra högsta grad påverkas av det också. När räntorna höjs kommer avgiften till föreningen också höjas.

Idag har de flesta bostadsrättsföreningar skulder och framförallt nya föreningar är högt skuldsatta. Arturo Arques anser att man även bör ta höjd för det i hushållsekonomin.

Hushållen lägger mindre än en tredjedel av inkomsten på boendet

I Sverige har vi haft en god löneökning vilket gjort att svenskarna lägger allt mindre del av sin inkomst på boendet. Idag läggs i genomsnitt mindre än en tredjedel av lönen på boendet. De med högst inkomster lägger minst del av sin lön på boendet, men även de med lägre inkomst lägger inte så stor del av sin lön på boendet.

På bara de senaste tio åren har den disponibla inkomsten för en familj med två barn och två vuxna ökat med 20 procent. De senaste 15 åren är den ökningen mer än 40 procent.