ungt par står i lägenhet med flyttkartongerNu påbörjar Riksbyggen ett bostadsprojekt i Göteborg, där fokus ligger på unga vuxna. Kvarteret Futura kommer omfatta en kooperativ hyresrättsförening och två bostadsrättsföreningar. Foto: Jacob Lund/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Vid Lindholmshamnen i Göteborg startar Riksbyggen nu ett bostadsprojekt med fokus på unga vuxna. Projektet omfattar en kooperativ hyresrättsföreing med 40 bostäder, inklusive coliving-del, och två bostadsrättsföreningar. Kvarteret kommer bestå av totalt 197 bostäder, skriver Riksbyggen i ett pressmeddelande.

Riksbyggen sätter nu igång med ett bostadsprojekt i kvarteret Futura vid Lindholmshamnen i Göteborg, där man särskilt riktar sig mot unga vuxna. Totalt 197 nya bostäder ska byggas, fördelat på en kooperativ hyresrättsförening med 40 lägenheter för personer mellan 18 och 30 år, varav 8 kollektivlägenheter, och två bostadsrättsföreningar med särskilda ungdomslägenheter och möjlighet till Riksbyggen Hyrköp.

10 procent av ensamboende unga kan köpa en etta i Göteborg

Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Göteborg, konstaterar att unga vuxna är en av de grupper som har det absolut tuffast på bostadsmarknaden i dag.

– I Göteborg kan bara 10 procent av ensamboende 20-30 åringar köpa en etta i den egna kommunen. Riksbyggen vill bidra till att fler unga vuxna kan få ett bra boende, säger han i ett pressmeddelande.

Martin Öbo, fastighetsdirektör Göteborgs stad, ser mycket positivt på bostadsprojektet och den tydliga inriktningen mot yngre bostadssökande. Att projektet dessutom öppnar upp för olika typer av upplåtelse- och finansieringsformer, menar han är extra intressant.

Den kooperativa hyresrättsföreningen omfattar 40 lägenheter

Den kooperativa hyresrättsföreningen går under namnet Futura Clara och omfattar totalt 40 mindre lägenheter. Föreningen äger och styr fastigheten, och förvaltningen sker tillsammans med Riksbyggen. Här betalar de boende en upplåtelseinsats (betydligt lägre än i en vanlig bostadsrättsförening) och en självkostnadshyra. Vid en flytt betalas upplåtelseinsatsen tillbaka och lägenheten tillfaller föreningen.

Av dessa 40 lägenheter är åtta så kallade coliving-lägenheter. De boende har ett eget rum och badrum, men delar kök och vardagsrum.

Brf Futura Lindholmsallén och Brf Futura Götaverksgatan

Bostadsrättsföreningen Futura Lindblomsallén omfattar 91 lägenheter varav nio ska erbjudas med Riksbyggen Hyrköp för unga vuxna. Konceptet innebär att du får hyra en lägenhet som du inom fem år kan välja att köpa.

I Brf Futura Götverksgatan kommer tre av totalt 66 lägenheter upplåtas med låg insats, men med högre månadsavgift än de övriga lägenheterna. Vill man sälja sin ”ungdomsetta” kan man bara göra det till en person i samma ålder och till samma pris som lägenheten köptes för.