Miniatyrhus i trä och en röd pil som visar nedgång.Unga personer är de som oroar sig mest för att priserna på bostadsrätter ska minska. Men många mäklare är optimistiska och tror inte att det kommer bli något jättestort ras. Foto: Andrii Yalanskyi/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Coronakrisen har dämpat bostadsmarknaden och många är oroade för att priset på deras bostadsrätter ska minska. De som oroar sig mest är unga bostadsägare i åldern 18 till 29 år, skriver Dagens Nyheter.

Allt fler unga oroar sig för fallande priser på bostadsrätter. Det visar två undersökningar som Sifo har gjort på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Den första undersökningen genomfördes i februari innan coronapandemin bröt ut på allvar. Den andra undersökningen gjordes nu i maj när konsekvenserna av coronakrisen har blivit mer synbara.

Över hälften oroar sig för fallande bopriser

I februari var det bara 19 procent som kände en oro för fallande bostadspriser. I maj hade den siffran stigit till 27 procent. Det är framför allt unga personer i åldern 18 till 29 år som känner en oro för fallande bostadspriser. I februari kände 27 procent av dem en oro för att bostadspriserna ska sjunka och i maj uppgick den siffran till 51 procent.

Enligt Länsförsäkringars fastighetsförmedlings vd, Marcus Svanberg, är det inte förvånande. Åldersgruppen 18 till 29 år är generellt sett den gruppen som är mest oroad över prisutvecklingen även innan coronakrisen.

De har oftast större lån och har inte kunnat ta del av värdeutvecklingen som tidigare bostadsägare har kunnat njuta av. Det betyder att de inser att om priserna faller och de måste sälja sin bostad finns det risk att de inte får igen sin insats.

Svensk bostadsmarknad står emot krisen bra

Men Marcus Svanberg tycker att den svenska bostadsmarknaden har stått emot krisen starkt. Det görs fortfarande många bostadsaffärer, och jämfört med april 2019 genomfördes det fler bostadsaffärer i april i år.

Marcus Svanberg tror att bostadsmarknaden klarat sig så pass bra på grund av den svenska strategin. Människor vågar gå på visningar och göra bostadsaffärer.

Handelsbanken tror att bostadspriserna kan falla upp till 20 procent

Samtidigt är det flera konjunkturrapporter från de stora bankerna som indikerar att det kommer att ske ett prisfall. Handelsbanken har i sin rapport bedömt att priserna kan falla upp till 20 procent i värsta fall. Men Handelsbanken skriver också i sin rapport att det mest troliga är att priserna faller med 10 procent. Nordea är inte lika pessimistiska utan spår att priserna på bostadsmarknaden kan backa cirka 5 procent.

Finns inga tecken på att priserna kommer fortsätta falla

Enligt Marcus Svanberg ser man inga tecken på att priserna kommer att fortsätta falla. Men det finns alltid en risk för att priserna kan falla om arbetslösheten fortsätter att öka och den svenska ekonomin förvärras. Men med så pass låga räntor som vi har så har bostadsmarknaden än så länge varit ganska motståndskraftig.

Däremot tror Marcus Svanberg att antalet bostadsaffärer i maj kommer vara färre i år än vad de var i maj 2019. Deras interna prognos är att de bostadsaffärer som skulle ske i maj kan flyttas fram till juni och juli i år.