ungt par sitter i soffan och skrattar omgivna av flyttkartongerUnder ett rundabordssamtal initierat av bostadsminister Märta Stenevi diskuterades bland annat Riksbyggens förslag om att införa ett Ungbolån. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Riksbyggen vill införa ett statligt Ungbolån för att underlätta unga vuxnas väg in på den minst sagt snåriga bostadsmarknaden. Under ett samtal med det högaktuella temat ”Ungas inträde på bostadsmarknaden”, initierat av bostadsminister Märta Stenevi, diskuterades förslaget.

Bostadsminister Märta Stenevi bjöd nyligen in aktörer i bostadsbranschen till ett så kallat rundabordssamtal, där temat för dagen var ”Ungas inträde på bostadsmarknaden”. Riksbyggen var en av deltagarna, där Johanna Frelin, företagets vd, och Mårten Lilja, vice vd och chef för affärsområde Bostad, bland annat presenterade förslaget om att införa ett statligt Ungbolån inspirerat av CSN-lånet.

Många unga hindras av dyra kontantinsatser

Johanna Frelin menar att det var ett mycket givande samtal där det även fanns plats för spontana diskussioner. Med tanke på det rådande läget på bostadsmarknaden var samtalets tema, enligt Frelin, högst aktuellt.

Riksbyggen har sett att många unga som vill och behöver köpa sin första egna bostad hindras av dyra kontantinsatser, och vill just därför införa ett särskilt Ungbolån.

Många unga vuxna i storstäderna saknar möjlighet att köpa egen bostad

Enligt en undersökning från Evidens, initierad av Riksbyggen, saknar 80-90 procent av ensamboende unga i Stockholm och Göteborg möjlighet att köpa en nybyggd etta. På dessa två bostadsmarknader är även köerna för att få en hyresrätt som längst.

Riksbyggen testar olika modeller för att göra det enklare för unga på bostadsmarknaden

Riksbyggen håller på att testa flera olika bostadsmodeller för att göra det enklare för unga vuxna att skaffa en egen bostad. En variant är Hyrköp, som bland annat har testats i bostadsprojekt i Stockholm och Helsingborg. Samma modell är även på gång att implementeras i flera andra bostadsprojekt, till exempel Göteborg, Vänersborg och Kungälv.