Ett rött fritidshus står vid träbrygga i skärgården.Intresset för fritidshus har exploderat under pandemin och enligt Svensk Fastighetsförmedlingen är köpsuget nu uppe på historiskt höga nivåer. Foto: by-studio/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Under pandemin har intresset för fritidshus minst sagt blomstrat. Svensk Fastighetsförmedlings rapport ”Hemmets nya betydelse” visar att köpsuget har ökat med historiska mått under året. Enligt undersökningen som rapporten baseras på planerar även drygt 54 procent att spendera mer tid i sitt fritidshus än tidigare de kommande åren, skriver Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Våra bostäder har utan tvekan fått en ny betydelse för oss under pandemin. Vi tillbringar allt mer tid i hemmet, både på fritiden och på jobbet, och intresset för större boytor och således villor har ökat markant under det senaste året.

Men ökat har även svenskarnas intresse för fritidshus, vilket till exempel Svensk Fastighetsförmedlings rapport ”Hemmets nya betydelse” visar. Köpsuget har förvisso ökat successivt under de senaste tio åren, men det var i fjol som trycket på fritidshusmarknaden verkligen exploderade. 

Värdesätter fritidshuset mer än vanligt

Enligt rapporten har 4 av 10 fritidshusägare börjat värdesätta bostaden mer än vanligt, och undersökningen som rapporten baseras på visar att 54 procent planerar att spendera semestern i fritidshuset i allt högre utsträckning framöver. Det gäller framför allt personer som bor i en storstad och personer som bor i lägenhet.

3 av 10 uppger att de har tillbringat mer tid i fritidshuset än vanligt under de senaste tolv månaderna, och många (framför allt männen) har tankar på att göra fritidshuset till ett permanentboende. En annan trend som rapporten visar är att många har börjat flytta sitt permanentboende närmre fritidshuset.

Många drömmer om närheten till havet

Om svenskarna får välja i vilken miljö fritidshuset ska vara nära är det havet som står högst i kurs. Men många är även intresserade av närheten till sjö och skog.

När det gäller landskapspreferenserna är Skåne populärast, följt av Bohuslän och Gotland.