Svensk Fastighetsförmedlings vice vd Erik Wikander står lutad mot ett balkongräcke, med ansiktet riktat mot kameran. I bakgrunden syns husfasader.Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling, delar med sig av sina prognoser för hur utflyttningssiffrorna kommer utvecklas i framtiden. Foto: Kristofer Hedlund/Svensk Fastighetsförmedling

Bostadsmarknaden

Antalet människor som flyttade från storstäderna minskade under 2022, enligt statistik från Svensk Fastighetsförmedling. Den trend som uppkom under pandemin verkar därmed vara på nedgång. Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling, tror att det främst beror på postpandemiskt beteende och oro för kriget i Ukraina.

År 2022 var det 8 procent färre personer som flyttade från Stockholm än föregående år. I Göteborg sjönk antalet utflyttade med 8,7 procent, och i Malmö sjönk antalet med 10,2 procent. I två av tre storstäder är det totalt sett fler som flyttar ut än in, men man kan ändå konstatera att utflyttningen har minskat överlag.

Statistiken visar också att fler flyttar till medelstora städer som Uppsala, Örebro och Västerås.

Det här kan den minskade utflyttningen bero på

Enligt Erik Wikander beror minskningen av utflyttningen från storstäderna sannolikt på att samhället har återgått till ett normalläge. Nu vill människor återigen ha storstadspuls och skitsnack vid kaffeautomaten.

Han tror också att Ukrainakriget gör att man söker trygghet snarare än att byta till något nytt. Under pandemin var det precis tvärt om. Då kände många sig i stället instängda och begränsade och ville ha en förändring.

Medelstora städer blir mer populära

Statistiken visar också ökade inflyttningssiffror till flera medelstora städer i Sverige. I Uppsala hade man år 2021 ett nettoöverskott på +933, och år 2022 var överskottet +1726. Örebro gick från ett överskott på -381 år 2021 till +435 år 2022. Och i Västerås ökade nettoöverskottet från +169 till +753.

Erik Wiklander säger att det här också är något som deras mäklare upplever. Det som lockar med de medelstora städerna är de lägre bostadspriserna samt att man både har lugnet och pulsen nära.

Grön industriell revolution gör att fler flyttar norrut

I pressmeddelandet skriver Svensk Fastighetsförmedling också om att många vill flytta till norra Sverige, tack vare den gröna industriella revolutionen. Under 2019 låg inflyttningen i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten på 15 400. Men 2021 och 2022 hade detta ökat till strax över 17 000.

Enligt Erik Wiklander är de två största orsakerna till att flytta norrut att man bidrar till omställningen och att man får bo i en annorlunda miljö.