En bild på bostäder i VasastanVasastan har Stockholm kommuns högsta kvadratmeterpris. Foto: Artesia Wells / Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Kvadratmeterpriset på bostadsrätter har stigit i hela Stockholms kommun de senaste fem åren. Dyrast kvadratmeterpris hittar vi idag i innerstan och stadsdelen Vasastan. Billigast kvadratmeterpris finns i Stockholms förorter men det är även där den största procentuella ökningen har skett.

De senaste fem åren har priserna på bostadsrätter stigit kraftigt även om vi det senaste året sett en avmattning. I Stockholm har kvadratmeterpriserna gått upp med i snitt 39 procent de senaste fem åren, det visar en sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Idag kostar en kvadratmeter i snitt 68 478 kronor. Dyrast kvadratmeterpris i Stockholm finns idag i Vasastan, tätt följt av Östermalm och Kungsholmen.

För en bostadsrätt i Vasastan får man idag betala i genomsnitt 92 809 kronor för varje kvadratmeter. Det är en ökning med 38 procent på bara fem år. På Östermalm har kvadratmeterpriset ökat med 37 procent på fem år till 91 599 kronor.

Kungsholmen har det tredje högsta kvadratmeterpriset med 84 307 kronor. Det är en ökning med 35 procent vilket är den minsta ökningen av alla stadsdelar inom kommunen.

Förorterna ökar procentuellt mest

Kvadratmeterpriserna må vara högst i innerstaden men det är i förorterna som den procentuellt största ökningen har skett. I Skärholmen-Brännkyrka har kvadratmeterpriserna ökat med hela 57 procent på bara fem år. Det är mest av samtliga stadsdelar inom kommunen. Därefter följer Hässelby-Vällingby med 56 procent och Spånga-Kista med 54 procent.

– Bostadsbrist i kombination med en dåligt fungerande bostadsmarknad bidrar till de höga bostadspriserna, säger Länsförsäkringars vd Marcus Svanberg i ett pressmeddelande.

Lägst kvadratmeterpris finns i Spånga-Kista

Trots att kvadratmeterpriset i Spånga-Kista ökat tredje mest av alla stadsdelar har man fortfarande det lägsta priset per kvadratmeter. I stadsdelen kostar en kvadratmeter bara 34 839 kronor. Grannstadsdelen Hässelby-Vällingby har näst lägst kvadratmeterpris på 40 339 kronor. Därefter följer Farsta-Vantör med 43 281 kronor.