Vit villa i vinterlandskap.Bostadsmarknaden präglas just nu av långa försäljningstider och rekordstort utbud. Skillnaden från pandemiåren är stor. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Det sker just nu ett trendskifte på bostadsmarknaden, som gör att affärerna tar längre tid. Enligt mäklaren Carina Norrbom kan marknaden bli snabbare när trendskiftet är över. Det rapporterar SvD Näringsliv.

Bostadsmarknaden är fortfarande trög och priserna på villor fortsätter att sjunka. I oktober sjönk villapriserna med 1 procent enligt Svensk Mäklarstatistik. Inte ens Storstockholm kommer undan den nedåtgående trenden. En genomsnittlig villa i regionen är 800 000 kronor billigare nu än under pristoppen för cirka två år sedan.

Catarina Norrbom från Skandiamäklarna i Nacka berättar att slutpriset på unika villor i hennes område kan hamna 2 miljoner lägre än tidigare toppnivåer.

Skillnaden är som natt och dag

Jämför man dagens bostadsmarknaden med den marknad som rådde under 2021 fram till mars/april förra året är skillnaden som natt och dag enligt mäklarna. Säljare och köpare har väldigt olika förväntningar just nu.

För ett par år sedan rapporterade SvD om mycket snabbt stigande bostadspriser. För en genomsnittsvilla i Storstockholm ökade värdet med 3 500 kronor per dag under tolv månaders tid.

Men nu får villaägare alltså snarare erfara det motsatta och många har fått se värdet på sin villa sjunka kraftigt.

13 procent lägre priser sedan toppen

I oktober var genomsnittspriset för en villa i Storstockholm 7 miljoner, jämfört med februari 2022 då genomsnittspriset låg på 7,8 miljoner. I Storgöteborg har priserna sjunkit under samma period från 6 miljoner till 5,4 miljoner.

För villor i hela riket har priserna sjunkit i genomsnitt 13 procent sedan pristoppen våren 2022.

Många säljer innan de köper

Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån, säger att dagens bostadsmarknad präglas av långa försäljningstider och rekordstort utbud. Han räknar med att priserna kommer justeras nedåt något under vintern.

Carina Norrbom ser en annan tydlig trend, nämligen att de flesta säljer sin bostad innan de köper en ny. Det är ett stort trendskifte som även fördröjer affärerna. När detta trendskifte är över kan marknaden återigen bli snabbare.