Bostadsområde med vita villor och en bil parkerad längs vägen.I både Stockholm och Malmö ramlade villapriserna ner 3 procent under april. Det visar nya siffror från SBAB och Booli. Foto: Mats Wiklund/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Boolis och SBAB:s statistik för bostadsmarknaden i april visar en avmattning, även om det inte rör sig om några dramatiska prisfall i landet som helhet. Det som sticker ut är villapriserna i Stockholm och Malmö som i båda dessa storstadsregioner sjönk med tre procent. Det skriver SvD Näringsliv.

Enligt nya siffror från Booli och SBAB föll bostadspriserna i landet med 0,4 procent i april. Räknar man med säsongseffekterna steg priserna 0,4 procent, men SBAB:s chefsekonom Robert Boije konstaterar att man ändå ser en avmattad prisökningstakt.

Utvecklingen går nedåt, även om det inte rör sig om några kraftiga prisfall sett till riket som helhet.

Prisutvecklingen för villor i Stockholm och Malmö sticker ut

Om det är något som sticker ut i aprilstatistiken så är det prisutvecklingen för villor i Stockholm och Malmö. I båda städerna sjönk nämligen priserna med hela tre procent. Enligt Robert Boije är det rätt stora förändringar, och han menar att det ska bli intressant att följa utvecklingen.

Prisfallet i Malmö överraskade

Men med en spretig statistik är det svårt att dra några slutsatser av prisfallet. I Stockholm, där man hittar landets högsta villapriser, är det kanske inte så konstigt att fler börjar oroa sig för de stigande räntorna. Just därför är det överraskande att samma sak sker i Malmö där priserna överlag är betydligt lägre.

Inga dramatiska förändringar för bostadsrättspriserna

Priserna på bostadsrätter går även de åt lite olika riktningar, men det är inga dramatiska förändringar. Störst förändring noterades i Storstockholm där lägenhetspriserna sjönk med 0,7 procent, medan de i Stormalmö i stället ökade med 0,3 procent.

Robert Boije menar att förra veckans räntehöjning förmodligen inte hunnit sjunka in hos hushållen än. Men när den gör det tror han att vi kommer få se en tydlig effekt på bostadsmarknaden.

– Det skulle vara extremt förvånande om bostadspriserna inte faller tillbaka under hösten, säger han till SvD Näringsliv.