Hand som håller upp två nycklar till en bostad och höghus i bakgrundenDet har gått trögt för bolåneförmedlingsföretaget Bofink, så nu sadlar man om och ska erbjuda bolån. Foto: Sambulov Yevgeniy/Shutterstock.com

Banknyheter Bolån

Bofink, som lanserades under 2017, hade en grundtanke om att förmedla bolån. Men den tröga starten för digitala bolånetjänster har tvingat bolaget att tänka om, rapporterar Breakit.

Det går trögt för digitala bolånetjänster på marknaden, och bolåneförmedlaren Bofink har tvingats tänka om. När Bofink lanserades 2017 var tanken att privatpersoner skulle kunna göra en hälsokoll på sina bolån genom en app. Bofinks affärsidé var att tjäna pengar på att förmedla bolån.

Dåliga förutsättningar för aktörer som vill förmedla bolån

Förutsättningarna på marknaden att förmedla bolån finns inte riktigt än och det går inte att tjäna pengar på den typen av tjänst. När Bofink insåg det för cirka 1,5 år sedan började de arbeta på att ta fram en egen bolåneprodukt.

Den app som bolaget först lanserade har de nu lagt på is. För bara någon vecka sedan togs appen bort från både Apples och Androids appbutiker. Fram tills dess hade 30 000 svenskar använt sig av appen.

Problem att bankerna matchar låneerbjudandet som kunder får i appen

Ett problem som Bofink har brottats med är att bankerna inte velat vara med i deras bolåneförmedlingssystem. Men det största problemet är att när det blir skarpt läge så matchar storbankerna regelmässigt uppstickarbankernas erbjudande.

Enligt Bofinks grundare och vd, Joachim Ronneback Thomson, har kunderna hittat bättre lån när de har använt sig av Bofinks app. De har sedan tagit med sig erbjudandet till sin bank, och i de flesta fall har banken kunnat sänka räntan och matcha det erbjudandet. Eftersom det inte blir någon förmedling av bolån tjänar bolaget inte några pengar.

I framtiden kommer det att finnas en marknad för bolåneförmedling

Joachim Ronneback Thomson är övertygad om att det på sikt kommer att skapas en förmedlingsmarknad för bolån. Men eftersom Bofink är en liten startup har bolaget inte råd att vänta på att marknaden för förmedling av bolån ska ta fart.

I mitten av december fick Bofink tillstånd från Finansinspektionen att ägna sig åt bolåneverksamhet. För att kunna erbjuda bolån arbetar man nu med att hitta finansiärer.