Kollage Annika Winsth chefsekonom Nordea och Liza Nyberg vd svensk fastighetsförmedlingBåde Nordeas chefsekonom Annika Winsth och Svensk Fastighetsförmedlings vd Liza Nyberg tror på stigande bostadspriser. Foto: Press/Nordea och Press/Svensk Fastighetsförmedling

Bostadsmarknaden

Riksbankens tudelade besked har gjort bedömarna splittrade gällande bostadsmarknaden. En del tror på stigande bopriser medan andra tror att priserna kommer vara oförändrade, skriver SvD Näringsliv.

Under våren steg bostadspriserna i stora delar av landet. Flera frågar sig om trenden kommer att hålla i sig eller om det kommer en ny svacka.

Räntebeskedet en viktig pusselbit för priserna på bostäder

Riksbankens räntebesked att lämna räntan oförändrad på minus 0,25 procent är en viktig pusselbit när det gäller bostadsmarknaden. Samtidigt meddelade riksbankscheferna att det kommer en räntehöjning vid årsskiftet, att antalet höjningar kommer att vara färre och att de kommer att ske i en långsammare takt än förut.
Svensk Fastighetsförmedlings vd, Liza Nyberg, tror att priserna kommer att stiga med ungefär 4 procent i år i och med Riksbankens meddelande om färre och långsammare räntehöjningar.
Även Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tror på stigande priser. Dessutom tror hon inte att det kommer att ske någon räntehöjning alls om man följer de stora centralbankerna ECB och Fed.

Fler bostäder säljs men stora regionala skillnader

Beskedet från Riksbanken har gjort att vi hamnat i ett läge där bostadsmarknaden har vaknat till liv igen och där priserna har stigit under de senaste månaderna.
Antalet annonserade lägenheter som såldes under augusti ökade, enligt Hemnet. Det talar för att priserna kommer fortsätta att öka även om det är stora skillnader regionalt. Storstockholm går något trögare jämfört med Malmöområdet som går bra.

Inte räntan som kommer att styra bostadsköpet

Men alla är inte helt eniga när det gäller priserna på bostadsmarknaden. Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, säger att det är många som pustar ut efter räntebeskedet från Riksbanken. Dock finns det andra boendekostnader som också påverkar bostadspriserna.
Enligt Claudia Wörmann spelar en låg ränta en väsentlig roll, men det gör även amorteringar. Dessutom måste man ha en ordentlig kontantinsats och vara beredd på att räntorna kan höjas. I slutändan är det kundens egna kalkyl och intresse av att köpa som avgör om det blir ett köp eller inte. Claudia Wörmann tror inte att det kommer att ske några förändringar när det gäller bostadspriserna under hösten.
Även Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olssons Fastighetsförmedling, tror på oförändrade priser. Räntan är så pass låg så nu är det främst amorteringskraven och bankernas skuldkvotstak som styr hushållens möjlighet att låna pengar.