Bolån Räntor

För den som ska köpa en bostad gäller det att hålla bostadslånets ränta på en så låg ränta som möjligt. Detta eftersom att ett bostadslån ofta omfattar belopp som är flera gånger årsinkomsten för låntagaren. För dig som redan har ett bostadslån eller snart ska teckna ett gäller det att vara medveten om de aspekter som kan ge dig en lägre ränta. Bland annat rör det sig om att ha en bra överblick över bankernas räntor och de villkor som omfattar ditt bostadslån idag.

Sänk din ränta genom förhandlingar

Främst gäller det för dig som ska ta ett bostadslån att förhandla med din bank och säkerställa att du får de bästa villkoren för din ekonomiska situation. Innan du förhandlar bör du dock vara medveten om vad banken bedömer och vad ditt förhandlingsläge är.

  • Din ekonomiska situation. Din ekonomiska situation kommer rimligtvis vara i fokus för banken. Därför är det också klokt att du har en god överblick över vad som är dina styrkor och svagheter ekonomiskt. Har du exempelvis en hög inkomst kanske du kan försvara att du tagit lån tidigare eller att du vill köpa en dyrare bostad. Se till att du är lika medveten om din situation som banken är, annars kan förhandlingarna inte ge något.
  • Andra banker. Kolla alltid konkurrensen för långivaren. Idag finns det flera långivare som ger bostadslån, se därför till att du framhäver att du är flexibel i dina affärer och att ett byta av bank kan bli aktuellt vid strandade förhandlingar. För att få en bättre koll på bankernas räntor idag kan du se aktuella bolåneräntor och därefter avgöra vad som är en rimlig ränta på ditt bostadslån.
  • Värdeökningar. Har din bostad ökat i värde sedan du tecknat ditt bostadslån kan du ha möjlighet att få bättre villkor för ditt bostadslån. Du kan även utöka ditt bostadslån om din bostad har ökat i värde.

När du ska förhandla med banken bör du ha koll på detta, men det finns även betydligt mer som kan vara bra att veta. Beroende på din ekonomiska situation och hur dina övriga affärer ser ut hos långivaren kan villkoren skilja mycket.

Förbered dig för en högre ränta

Även om du lyckas förhandla ner din ränta ska du alltid vara beredd på räntehöjningar, speciellt när det rör så stora summor som bostadslån. Se därför till att alltid ha en buffert ifall ditt bostadslån skulle bli dyrare. Har du en ostadig ekonomi i nuläget kan det även vara en god idé att binda din boränta. Det innebär att du inte drabbas av räntehöjningar, vilket kan vara en stor trygghet.