hus längs gata i StockholmBostadspriser och utbudet av bostadsrätter har ökat över hela landet, men särskilt mycket i Stockholm . Foto: Johan Ahnfalk/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden verkar vara på väg att återhämta sig efter vårens dipp, skriver SvD Näringsliv. Priserna stiger stadigt och experterna konstaterar ovanligt många bostadsaffärer under sommaren.

Priserna på bostadsrätter steg med 0,7 procent under första veckorna i juli, enligt Valueguards statistik för Stockholm och Göteborg. Priserna steg även under juni, vilket tyder på att bostadspriserna verkar återhämta sig efter en tung vår.
Över hela landet har priserna på bostadsrätter och villor ökat med 0,6 procent respektive 0,3 procent. Även Svensk Mäklarstatistik märker av en stabilisering av priserna för både bostadsrätter och villor.
Dessutom har bostadsmarknaden varit ovanligt aktiv hittills under sommaren. De flesta somrar brukar det ske en rejäl minskning av aktiviteten under de varmare månaderna.

Fler vill byta bostad efter mycket tid i hemmet

Bjurfors vd Fredrik Kullman tror att den höga aktiviteten är en effekt från den sociala distanseringen som pandemin har inneburit.
– Orsaken skulle kunna vara att många har upplevt att den nuvarande boendesituationen behöver förändras efter långa perioder av hemarbete och karantän.
Därför tror han också att juli kommer att ha inneburit fler bostadsaffärer än normalt när vi tittar tillbaka på månadsstatistiken.

Högt utbud och optimistisk marknadssyn har ökat försäljningen

Utbudet av bostadsrätter är också högre än vanligt, särskilt i Stockholm. Utbudet i hela landet var 18 procent högre under vecka 27 än samma vecka ifjol, enligt siffror från Hemnet. För Stockholms län var ökningen hela 28 procent.
Det höga utbudet tillsammans med en mer optimistisk syn på marknaden hos köparna gör att det är många bostadsrätter som säljs just nu, menar Erik Holmberg som är analytiker på Hemnet.

Psykologi står bakom de många försäljningarna

De psykologiska faktorerna har stor påverkan på antalet bostadsaffärer, menar SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann. Eftersom många tror att bostadspriserna kommer att gå ner passar många på att sälja sina bostäder.
Claudia Wörmann håller också med om att många ser behov av att skaffa en större bostad efter att hela familjer har tillbringat mer tid hemma. Att sommarplaner blivit inställda gör att många i stället passar på att göra bostadsaffärer.
Man kan också se en minskad efterfrågan på mindre lägenheter, vilket tyder på att unga bostadsköpare har drabbats ekonomiskt av covid-19-pandemin och väntar med att söka ny bostad.