minihus står på myntBostadspriserna ökar och försäljningstiderna sjunker på en fortsatt het bostadsmarknad. Foto: fasphotographic/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Prisutvecklingen är fortsatt stark på den svenska bostadsmarknaden, enligt analysföretaget Valueguards Hox-index. Och det är framför allt villapriserna som rusar. Ny statistik visar även att försäljningarna går snabbare än någonsin. Det skriver SvD Näringsliv.

Enligt Valueguards Hox-index senaste mätning ökade bostadspriserna med totalt 2,3 procent under februari, 2,8 procent för villor och 1,6 procent för bostadsrätter. Priserna, oavsett bostadstyp, har gått upp i landets alla tre storstadsregioner. 

Ljusningar i ekonomin har pushat priserna

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, menar att ökningen som vi i princip har sett under hela pandemin är en effekt av att den ekonomiska återhämtningen varit god. Det var så klart väldigt osäkert alldeles i början, särskilt på grund av läget på arbetsmarknaden, men sedan våren 2020 har alltså den uppåtgående trenden varit påtaglig.

Att just villor blivit så eftertraktade menar hon är en spegling av det våra förändrade vanor och behov.

– Det är ett ganska rationellt beteende med tanke på att vi blivit ombedda att vara hemma. Sedan har Riksbanken sagt att räntorna ska förbli låga. Vi har inte kunnat spendera lika mycket pengar som vi gör i vanliga tider och kan bygga upp ett sparande, säger Annika Winsth i en kommentar till TT.

Blygsam start på mars

Jämfört med februari var prisutvecklingen i början av mars, i alla fall gällande bostadsrätter, mer blygsam. Enligt halvmånadsindex gick priserna i Stockholm upp med 0,4 procent, och i Göteborg ned med 0,3 procent.

Rekordsnabba försäljningar

På senaste tiden har man noterat betydligt kortare försäljningstider än vanligt. Enligt februarisiffrorna från Hemnet tog en bostadsrättsförsäljning i genomsnitt 15 dagar och en villaförsäljning 18 dagar, vilket är nytt rekord. Trenden verkar hålla i sig även nu i mars.

Inte lika stor prisutveckling framöver

Eftersom prisuppgången var så extrem under hösten 2020 landade årssnittet således på ovanligt höga nivåer. Enligt Annika Winsth ska man nog inte räkna med en riktigt lika stark utveckling framöver. Hon tror att det kommer lugna sig något när samhället börjar öppna upp lite mer igen, och vi kanske får annat att konsumera.

Nya flyttmönster tror hon också kan komma att påverka prisutvecklingen på sikt, eftersom många börjat röra sig ut från landets storstäder under pandemiåret.